Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Observatori contra l'Homofòbia organitza un recorregut de memòria històrica LGTBI a Ripollet

L'itinerari s'emmarca dins de les II Trobades Internacionals d'Observatoris contra l'LGTBI-fòbia, i esta previst que els participants en les Trobades visitin el Mural de Memòria Històrica LGTBI, el Mural "Juntes som més fortes" o el Mural de Federico García Lorca, entre altres.

L'Observatori contra l'homofòbia (OCH) organitza aquest divendres, 2 de juny, un recorregut de memòria històrica LGTBI a Ripollet, en el marc de les II Trobades Internacionals d'Observatoris contra l'LGTBI-fòbia, que es duran a terme durant tot el cap de setmana. La cita tindrà lloc a partir de les 12.30 h, al parc del riu Ripoll, i el seu objectiu és posar de manifest la lluita i els avenços del col·lectiu LGTBI en la consecució dels seus drets i llibertats al llarg de la història. A través de diversos punts d'interès a la ciutat, els visitants podran conèixer i apreciar els esforços realitzats per aquesta comunitat.

L'itinerari començarà al parc del riu Ripoll, on es troba el Mural de Memòria Històrica LGTBI, creat pels artistes Manolito Rastaman i Barri. Amb una extensió de 42 metres lineals, el mural representa moments clau de la lluita LGTBI a nivell internacional, nacional i local. Un altre punt destacat de l'itinerari és el Monument LGTBI, situat també al parc del riu Ripoll. Aquest monument és un reconeixement a la lluita del col·lectiu i a les seves activistes, format pel triangle rosa i la bandera de l'arc de Sant Martí, com a símbol de solidaritat i diversitat.

El recorregut continuarà amb el Mural "Juntes som més fortes", realitzat per l'artista Maga al mur de l'Església al carrer de Padró, una pintura que simbolitza la fraternitat entre les dones i la força de la unió. És un recordatori de l'empremta feminista deixada pel moviment del #8M de 2019 a Ripollet, on les dones es van unir per reivindicar els seus drets i la igualtat.

El següent punt que es visitarà és el Mural de Federico García Lorca, situat al Casal d'Avis al carrer del Calvari, fet per l'artista Zurik, en un homenatge al poeta. Aquesta obra d'art forma part de l'Enlorca't, un programa en memòria de Lorca organitzat pels col·lectius locals i els veïns de Ripollet.

El 5è punt del recorregut és la Casa de les Dones, situada al carrer Nou, 21. Aquest espai és fruit d'un procés de participació ciutadana que va permetre a les dones del municipi definir els usos i serveis que desitjaven per a aquest espai de referència feminista. Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament de Ripollet busca proporcionar un entorn integral que respongui a les necessitats i demandes de les dones, superant el marc assistencialista i centrant-se en l'acompanyament en el seu procés de creixement personal.

El 6è punt de l'itinerari és l'arc de Sant Martí i el llaç vermell a la plaça del Molí. L'arc de Sant Martí va ser l'escenari de la primera manifestació descentralitzada del Dia de l'Orgull LGTBI a Ripollet, organitzada per la Comissió Unitària 28 de juny. A més, en aquesta plaça, es va realitzar el primer llaç vermell humà per commemorar el Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA. Aquests símbols representen la solidaritat i la consciència envers aquesta causa.

Als jardins de les pistes de l'ESBAR, a la rambla de Sant Esteve, es poden trobar tres bancs que simbolitzen les banderes del col·lectiu transgènere, bisexual i de l'arc de Sant Martí. Aquesta iniciativa ha estat elaborada pels joves del Casal de Joves, l'entitat Proud Ripollet i la Brigada Municipal de l'Ajuntament de Ripollet, amb l'objectiu de visualitzar i reivindicar la diversitat i la inclusió.

El 8è i últim punt del recorregut és el monòlit de Federico García Lorca, situat al Racó de Federico García Lorca, a la cruïlla entre el carrer dedicat al poeta i la rambla de Sant Andreu. Aquesta instal·lació va ser creada en commemoració de l'afusellament del poeta i representa un recordatori de la seva figura icònica. El Racó de Federico Garcia Lorca també inclou una caseta de la xarxa d'intercanvi de llibres de Ripollet, coneguda com a Ripollet Llibres Lliures.

Redacció ripollet.cat – NdP