L'impacte atmosfèric de l'Ecoparc a Ripollet es plasma en una exposició itinerant
Dins el projecte sobre la qualitat de l’aire a Ripollet, que porta a terme el Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya, s’ha realitzat l’estudi d’impacte atmosfèric de l’Ecoparc del Besòs S.A. en la població, presentat recentment. Per tal de fer-los arribar a la ciutadania, l’Ajuntament ha convertit els resultats d’aquest estudi en una exposició itinerant, ‘L’aire que respirem’, que ja s’ha instal·lat a la rambla de les Vinyes.
Aquest estudi s’ha portat a terme amb la premissa que, actualment, no hi ha legislació referent als límits d’immissió de unitat d’olor màxims que pot tolerar la població. Les dades han estat obtingudes de sis receptors distribuïts al nucli urbà i els resultats es basen en els valors d’emissió màxims permesos a partir de 2022, segons l’Autorització Ambiental Integrada.
L’estudi desvetlla que la població de Ripollet està exposada a impactes per episodis d’olor de forma regular, que afecta el nucli urbà més proper al receptor nord-est de l’Ecoparc i que es donen, sobretot, en horari nocturn, entre les 21 i les 23 h. Quant als mesos, els pics de concentració d’olor es donen els mesos més càlids de l’any, entre juny i setembre.
Entre les conclusions del projecte destaca que, de totes les poblacions properes a l’Ecoparc 2, Ripollet és la que podria considerar-se la més afectada per les emissions d’aquesta instal·lació. És per això que es fa necessària la instal·lació de monitoratge en continu per seguir analitzant l’impacte atmosfèric de l’Ecoparc a Ripollet, tal com està previst en la segona fase del projecte que ara s’inicia. L’estudi complert es pot consultar a ripollet.cat.