Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les denúncies per violències sexuals augmenten un 3% a l’Àrea Bàsica Policial de Cerdanyola que inclou la comissaria de Ripollet

El nou informe de Dades Trimestals de Violència contra les Dones, de l'Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental, posa de manifest aquest augment i n'explica alguns motius.

L’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha publicat una nova edició de l'informe Dades trimestrals de Violència contra les Dones, únic d’aquestes característiques que es publica en l’àmbit de la comarca i que indica que les denuncies per violències sexuals augmenten un 3% a l’Àrea Bàsica Policial de Cerdanyola, que inclou la comissaria de Ripollet.

En l’últim balanç, segons alerten els Mossos d’Esquadra, hi ha un creixement extensible a tota la Regió Metropolitana Nord. L’escenari ha incentivat el naixement d’un pla d’acció contra les violències masclistes en entorns d’oci, amb una mirada transversal, posant la víctima en el centre i treballant en la prevenció i la conscienciació.

El nombre de denúncies presentades també ha augmentat respecte del mateix període de l’any anterior (+3,5%). Tanmateix, l’increment ha estat menys accentuat que el trimestral, atès que durant el segon trimestre de 2022 va ser el primer en què es van superar les 600 denúncies.

D’acord amb les dades recollides per l’Observatori, durant el segon trimestre, es van admetre a tràmit 106 ordres de protecció, de les quals van ser denegades el 52,8%. Per tant, es van adoptar el 47,2% de les ordres iniciades, tot i que existeixen diferències notables entre els quatre partits judicials de la comarca. Com posa de relleu l’Observatori, la proporció d’ordres de protecció denegades al Vallès Occidental és inferior a la província de Barcelona (54,9%), però superior al conjunt de Catalunya (50,9%). Cal destacar que la denegació de les ordres de protecció en l’àmbit català continua sent notablement superior a la del conjunt de l’estat (30,7%).

A la comarca, el 39,4% de les resolucions dels procediments judicials acaben en sobreseïment provisional, mentre que els procediments que finalitzen en sentència condemnatòria representen el 16,6%. Aquesta proporció és la més elevada des que es registren les dades i és superior que la de la província de Barcelona (7,5%), que la del conjunt de Catalunya (10,1%) i, a diferència d’altres trimestres, també que la de la mitjana espanyola (16%).

Visibilització dels casos

En paral·lel, l’augment de les denúncies té a veure, apunten, amb la capacitat de denunciar i la visibilització de casos que abans quedaven ocults. “Estem davant d’un canvi cultural, que acostumen a ser lents, però cal posar tots els esforços en donar a conèixer a la ciutadania les eines existents en aquest tipus de casos”, han argumentat. En aquesta tasca, una part important és possible per la presència als instituts i espais on traslladar aquest canvi de mentalitat necessari. I, de la mateixa manera, involucrar la resta d’agents implicats en l’onada de conscienciació.

Redacció ripollet.cat - DVT