Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament reimpulsa la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Ripollet

Després de tres anys, s'han reprès les reunions entre els centres educatius i els àmbits d'Educació i Protecció del Medi, per tal de continuar coordinant i treballant temes de sostenibilitat i educació ambiental, amb el suport de Casa Natura.

El passat dilluns, 27 de febrer, va celebrar-se, després de 3 anys, una nova reunió de la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat (XES) de Ripollet, que promou programes d'educació per a la sostenibilitat ambiental als centres educatius. A causa de la pandèmia, la XES no s'havia reunit des del gener de 2020 i l'objectiu principal d'aquesta trobada era saber si hi havia interès a reprendre el projecte, coordinant-se i intercanviant recursos i experiències i fomentant el debat intern per avançar en la conceptualització de l'educació per la sostenibilitat a les escoles, instituts i el CFA Jaume Tuset.

Els centres educatius, que en aquest temps d'impàs no han deixat de treballar temes d'educació ambiental i sostenibilitat, van mostrar la seva disposició a continuar treballant en el marc de la XES i a participar en les activitats que se'ls ofereix des de l'Ajuntament.

230227_ripollet-edu-med-XES-ripollet_02.jpeg

Els projectes de Casa Natura i la recuperació dels Rius

La reunió, celebrada al mòdul de Casa Natura, també va servir per explicar als centres el projecte renovat de Casa Natura, que ha estat dos anys aturat i que es va presentar recentment com un servei més ampli i descentralitzat de difusió ambiental. També es van mostrar els continguts que es poden trobar a l'espai web de Casa Natura, a ripollet.cat, com ara el MèteoRipollet, recursos audiovisuals o l'agenda d'activitats, tant per a centres educatius com per a públic familiar.

Un altre dels punts que es van tractar va ser els treballs de recuperació de les lleres dels rius Ripoll i Sec al seu pas per Ripollet, on es van explicar les actuacions fetes els darrers mesos i es va convidar als centres a considerar el riu com un recurs educatiu, per tal de sensibilitzar a l'alumnat, creant un sentiment de pertinença i valorant la preservació d'aquest entorn natural.

Activitats als parcs, taller de reparació i el Dia de l'arbre

Aquest mes de març, Casa Natura tenia programades sis activitats d'educació ambiental, tres d'elles dins les jugateques ambientals de Pinetons i Masot, que l'AMB ha comunicat que ajorna fins a nou avís. Així, la primera de les activitats que sí que es podrà celebrar tindrà lloc el dia 12 de març, sota el títol 'Espai de verd'. Un recorregut en bicicleta per alguns parcs de Ripollet. El punt de sortida tindrà lloc a les 11 h, del mòdul de l'RBici i cal inscripció prèvia a casanatura@ripollet.cat.

Dimarts, 14 de març, es durà a terme un taller de reparació de petits electrodomèstics, a les 17.30 h, al Centre Cultural, indicat per a públic familiar a partir de 16 anys. Els aparells a reparar podran ser portats pels mateixos participants, a més de comptar amb material de la deixalleria i aportat pel tallerista. Aquesta activitat també requereix inscripció prèvia al correu casanatura@ripollet.cat.

Per últim, el 31 de març, es reprendrà la celebració del Dia de l'arbre, amb la participació de més de 300 alumnes de 6è de primària de les escoles de Ripollet. Enguany, s'ha escollit com a espai de plantació les lleres del riu Ripoll, on es plantaran halòfites, espècies que arrelen sota l'aigua.

La reunió va finalitzar engrescant als centres educatius a participar de les activitats i recursos d'educació ambiental que ofereix l'Ajuntament i a continuar compartint els seus projectes en el marc de la XES.

Redacció ripollet.cat - NdP