Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament, preocupat per l'abandonament d'animals a Ripollet

Actualment, l'Ajuntament de Ripollet vetlla per la cura de 14 animals abandonats o perduts, i alguns d'ells fa més de dos anys que són al centre de Help Guau, empresa amb la qual el consistori té el contracte de recollida i acollida. El cost que representa la cura i custòdia dels animals perduts o abandonats ascendeix a més de 27.000 euros anuals.

Instal·lacions de l'empresa Help Guau, a Argentona.
Instal·lacions de l'empresa Help Guau, a Argentona

L'Ajuntament de Ripollet, a través de la Regidoria de Benestar Animal i Tinença Responsable, vol donar a conèixer a la ciutadania les dades sobre l'abandonament d'animals a Ripollet, especialment gossos, i el cost que comporta la seva recollida i acollida, així com conscienciar de la importància d'identificar els animals de companyia i d'adoptar en lloc de comprar-los. A hores d'ara, al centre de Help Guau, empresa que recull i té cura dels animals perduts i abandonats, i els dona en adopció en cas de no trobar els titulars, té a les seves instal·lacions 10 gossos i 4 gats recollits a Ripollet, la majoria durant aquest 2023, tres el 2022 i dos el 2021. Només durant l'any 2023, s'han recollit més d'una trentena de gossos i una desena de gats abandonats o perduts als carrers de Ripollet.

Quan un animal arriba a les dependències de la Policia Local, el protocol que se segueix és, en primer lloc, mirar si disposa d'identificació. En cas que en tingui, es truca al propietari perquè vingui a recollir-lo. D'aquí la importància que estigui xipat i censat. Mentrestant no el recullen, s'avisa a Animales Ripollet, entitat amb què l'Ajuntament té signat un conveni per ocupar-se dels animals en aquesta situació. Els donen menjar, els treuen a passejar i en fan difusió per si algú els està buscant. Si en un termini de temps prudencial ningú ha vingut a recollir-lo, es deriva a Help Guau, que en cas de no trobar el seu titular, el dona en adopció.

El cost de la recollida i de la seva manutenció, així com els tractaments veterinaris que precisi l'animal, van a càrrec del titular, si es troba, i si no existeix, perquè l'animal no està identificat, ho paga l'Ajuntament. Molts animals no poden ser mai adoptats, perquè no es troba la persona adequada per acollir-los o perquè ningú els vol. Cal tenir en compte que una bona part dels animals abandonats són de races considerades potencialment perilloses, fet que encara dificulta més l'adopció. Aquests animals es mantenen en la residència de l'empresa contractada per l'Ajuntament de manera indefinida. Durant l'any 2023, aquest servei va tenir un cost de 27.415 euros.

L'abandonament, una infracció greu o molt greu

Des de la Regidoria de Benestar Animal es recorda que, tal com estableix la Llei 7/2023 de Protecció dels drets i el Benestar dels animals, així com el Decret Legislatiu 2/2008, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de protecció dels animals, i l'Ordenança reguladora de protecció, tinença i venda d'animals de Ripollet (04/2019), els animals no es poden abandonar. L'abandonament d'animals es considera infracció greu o molt greu, en cas que faci en unes circumstàncies que comporten risc per a l'animal, i les sancions poden oscil·lar entre els 401 i els 20.000 euros.

Si algú no es pot fer càrrec del seu animal, en cas que sigui de forma temporal, ha de contractar els serveis d'una residència on acullin animals i ha de pagar les despeses que es generin. Si la incapacitat per fer-se càrrec és definitiva, la persona responsable de l'animal ha de buscar un centre que gestioni la seva adopció, assumint els costos ocasionats o buscar directament alguna personal que el vulgui adoptar.

Redacció ripollet.cat - NdP