Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament intenta evitar la mort dels pins del municipi

El consistori de Ripollet està duent a terme diferents actuacions, tant a curt com a llarg termini, amb l'objectiu de pal·liar els efectes de la sequera en la vegetació del municipi, especialment en els pins.

La situació d'emergència climàtica que està patint tot Catalunya des de fa tres anys, amb una sequera persistent i onades de calor extrem, està afectant greument molts arbres. Si la situació no millora, molts arbres s'acabaran assecant i morint. A Ripollet, ja comença a detectar-se els efectes de l'emergència climàtica i l'Ajuntament ha decidit iniciar, a través de la Regidoria de Medi Ambient, una sèrie d'actuacions per alentir la mort dels pins i salvar el bosc dels pinetons.

Fins ara, aquesta afectació es veia principalment en arbres de fulla plana (planifolis), com pollancres, roures, plataners, alzines, etc. Es podia apreciar com perdien la fulla en ple estiu per evitar la pèrdua d'aigua i rebrotar quan les condicions eren més favorables. En el cas dels pins, els efectes no es veuen de forma immediata. S'està comprovant que, en aquest cas, malgrat que mantenen el color verd en la seva part exterior, en realitat estan patint al seu interior els efectes de la sequera de forma silenciosa, fins que s'assequen i moren sobtadament en qüestió de pocs dies.

sequera-pins-240304.jpg

Font: CREAF (Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals)

Quant a les mesures a curt i mitjà termini, s'ha utilitzat una tècnica de jardineria sostenible que pot ajudar a la supervivència dels pins. Es tracta dels anomenats encoixinats orgànics, uns productes s'estenen al sòl per millorar les condicions de la terra i faciliten el bon desenvolupament dels arbres. A Ripollet, es col·locaran el màxim possible d'encoixinats orgànics, sobretot al peu dels arbres, on hi ha les arrels. Per aquesta raó, es repartirà triturat de restes de la poda municipal a una àmplia zona del bosc dels Pinetons. Aquesta aportació d'encoixinats permet reduir la compactació de la terra i aporta matèria orgànica al sòl, que millora la seva estructura i, per tant, la infiltració de l'aigua.

També es faran algunes franges per afavorir la retenció de l'aigua de pluja i la seva infiltració. A més, s'eliminaran els arbres més debilitats, que acabaran morint, per evitar la competència i per mirar de salvar els pins més forts.

També s'han previst altres actuacions, que podran donar resultat a mitjà i llarg termini, per tal de salvar el bosc, com ara la plantació d'arbustos i arbres autòctons, com alzines joves. Aquesta actuació permetria que les arrels de les plantes ajudessin a descompactar el sòl i, a la vegada, afavoriria la substitució progressiva dels pins. Les alzines es beneficiarien de l'ombra dels pins i es podrien desenvolupar millor.

Redacció ripollet.cat - NdP/JS