Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament de Ripollet posa en marxa un projecte per feminitzar el sector del metall i les instal·lacions

L'objectiu és orientar, formar i incorporar en el món laboral una quarantena de dones, en un sector amb una alta demanda de professionals qualificats i tradicionalment masculinitzat.

Respondre a la demanda de formació i mà d'obra de persones qualificades en el món del metall i les instal·lacions, així com reduir l'alta taxa d'atur femení al municipi, que arribava al 14,7% a l'agost, són els dos objectius que han portat a l'Ajuntament de Ripollet a iniciar el projecte 'Dona i Metall: Reinventem l'Ocupació a Ripollet'. El programa, cofinançat per la Diputació de Barcelona i implementat en estreta col·laboració amb el Gremi d'instal·ladors i PIMES del metall CRM (Cerdanyola-Ripollet-Montcada), va dirigit a dones interessades a reinventar-se i reorientar-se laboralment cap al sector del metall/instal·lacions on les empreses necessiten personal contínuament. El pròxim 6 d'octubre es farà una reunió informativa, a les 10 h, al Centre Cultural.

Durant la presentació del projecte, aquest dilluns 19 de setembre, la regidora d'Ocupació, Empresa i Comerç, Txell Caler, va explicar: "Pretenem qualificar i professionalitzar persones i feminitzar aquest sector, clarament masculinitzat i que sovint les dones no el troben atractiu, per això anem a veure per què i a treballar amb les empreses com acullen aquesta mà d'obra qualificada, per acompanyar totes dues parts". Actualment, aquest sector dona feina cada any a unes 250 persones, tal com va explicar José Manuel Tejada, president del Gremi d'Instal·ladors i PIMES del metall de Cerdanyola, Ripollet i Montcada, que representa unes 140 empreses de l'àmbit del metall i els instal·ladors. Una part de la demanda la cobreix l'Institut Palau Ausit, però no s'arriba a cobrir el 100%. "Aquesta professió, fins ara, no ha estat atractiva ni per a les dones ni per als homes, però hem d'intentar canviar-ho, perquè ara amb els temes d'eficiència energètica és el futur, i si no comencem a treballar en aquest camí, tindrem problemes a curt termini", assegurava Tejada.

A banda d'aquest projecte, des de l'Ajuntament s'han iniciat altres línies de treball en el sector del metall i les instal·lacions, com ara establir ponts de comunicació entre l'Institut Palau Ausit i el Gremi, per tal que els estudiants puguin fer les pràctiques en les seves empreses. També s'ofereix assessorament energètic gratuït a les empreses del municipi a través del Gremi, i s'està treballant en l'homologació de l'aula de formació de Ripollet Impulsa.

El projecte es va començar a treballar el 2021 i ha rebut una subvenció de 48.000 € de la Diputació de Barcelona, per dinamitzar el mercat laboral local, que l'Ajuntament ha completat fins als 90.000 €. El programa 'Dona i Metall' s'inicia aquest mes d'octubre i finalitzarà el desembre de 2023. L'objectiu és que hi puguin participar al voltant de 40 dones en dos grups.

METALL_GREMI.jpg

Acompanyament i empoderament durant tot el procés

El projecte contempla 3 línies de treball per tal que les dones assoleixin les competències transversals en la recerca de feina i les competències professionals del sector del metall i instal·lacions. En aquest sentit, hi ha previstes accions grupals i individuals d'assessorament laboral i acompanyament a les dones participants al llarg de tot el procés per aconseguir i mantenir una feina; formació en el sector del metall/instal·lacions (54 hores), i assessorament en perspectiva de gènere dirigit a les empreses i dones (12 hores). També es realitzaran pràctiques en empreses del sector, espais de trobada entre les dones i empreses, i visites a entitats de Ripollet vinculades amb dones per tal de fer xarxa i enfortir l'empoderament de les participants.

Qui pot participar?

Sense límit d'edat, en aquest projecte pot participar qualsevol dona amb ganes de treballar i incorporar-se al món laboral, en un sector amb necessitats de personal, com és l'àmbit del metall i instal·lacions. Les persones interessades s'han de posar en contacte amb Ripollet Impulsa de l'Ajuntament de Ripollet, al telèfon 93 580 76 42 o bé al correu electrònic orientacio@ripollet.cat.

També s'ha organitzat una sessió informativa oberta, que es durà a terme el pròxim 6 d'octubre a les 10 h, a la Sala d'Actes del Centre Cultural.

NdP