Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La xerrada "Acció social, creació i salut" de Traça porta Iván Zahínos a Ripollet

El membre de l'ONG Medicus Mundi Mediterrània Iván Zahínos, que durant un temps va viure a Ripollet, ha realitzat una presentació on ha parlat sobre com al llarg de la humanitat les persones han lligat art i salut.

El Centre Cultural va acollir divendres passat, 12 de maig, la xerrada "Acció social, creació i salut", promoguda per Traça en el marc de Populus Labora, i amb la presència d'Iván Zahínos, recentment guardonat amb un Goya a Millor Curt Documental per "Maldita. A love song to Sarajevo".

Des de Traça van voler agrair a Zahínos la seva participació en aquesta activitat, valorant molt positivament que guardés temps per venir a Ripollet tenint una agenda ben plena. El membre de l'ONG Medicus Mundi Mediterrània va realitzar una intervenció en la qual va posar de manifest que, ja des de fa mil·lennis, les persones han relacionat l'art amb la salut. En la seva intervenció, va repassar des de la Teoria dels quatre humors fins a l'Anatomia de la melancolia de Robert Burton, passant pel cas de l'imperi otomà, en el que es creia que els sons tenien poders sanadors, i per això existien hospitals on sonava música com a teràpia.

Posant el focus en la darrera proposta de Medicus Mundi, "Maldita. A love song to Sarajevo", Iván Zahínos va explicar que la música sevda va ser la inspiració per fer el documental. A més, va reflexionar entorn el fet que les ONG no han de fer sentir culpable a l'espectador per les imatges que està veient, sinó que s'han de mostrar les coses positives. En clau de retrospecció històrica, Zahínos va posar l'èmfasi en la dècada dels 80 quan, amb el sorgiment de moltes ONG, els espectadors van viure una saturació d'informació que arribava per part d'aquestes. També va haver-hi temps per parlar de projectes de futur, i és que el membre de Medicus Mundi va avançar que el pròxim projecte de l'ONG tindrà relació amb la salut planetària.

El públic també va poder dir la seva, i es van posar en comú algunes idees com el fet de defensar el sistema de sanitat pública, o donar més valor a viure en societats desenvolupades. Finalment, aquest acte va concloure amb la projecció del vídeo del making off del documental, on els assistents van poder conèixer més d'en Bozo Vreco, l'artista balcànic entorn el que gira el documental.

Redacció ripollet.cat - MM 

ripollet-cul-traça-xerrada-salut-art-ivan-zahinos-120523-13.jpeg

ripollet-cul-traça-xerrada-salut-art-ivan-zahinos-120523-16.jpeg

ripollet-cul-traça-xerrada-salut-art-ivan-zahinos-120523-4.jpeg

ripollet-cul-traça-xerrada-salut-art-ivan-zahinos-120523-17.jpeg

ripollet-cul-traça-xerrada-salut-art-ivan-zahinos-120523-20.jpeg

ripollet-cul-traça-xerrada-salut-art-ivan-zahinos-120523-23.jpeg