Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Segona República protagonitza les IV Jornades de Memòria Històrica de Ripollet

El programa s'iniciarà amb un homenatge públic als deportats ripolletencs als camps nazis i comptarà amb altres activitats destinades a explicar diferents vessants i aspectes de l'etapa de la Segona República, proclamada ara fa 90 anys.

Ripollet continua amb la voluntat d'explicar i conèixer la història dels anys republicans a la nostra ciutat i és el moment històric entre 1931 i 1936, l'escollit per protagonitzar les IV Jornades de Memòria Històrica de Ripollet, en el marc dels Programes de memòria de Ripollet, Memòria=Dignitat. Unes jornades que s'iniciaran amb un acte públic d'homenatge als ripolletencs deportats i morts als camps nazis després de la Guerra Civil, donat que l'any passat la situació sanitària va provocar que la col·locació de les llambordes Stolpersteine en la seva memòria s'hagués de fer de forma íntima i familiar. Es tracta, com diu el regidor de Memòria Històrica, Pablo López, "d'un deute pendent amb la memòria dels deportats ripolletencs i amb el poble de Ripollet", amb el convenciment que "fer memòria ha de ser un acte col·lectiu".

El programa el completen una desena d'activitats més, centrades en la Segona República, la major part presencials i amb places limitades, que requereixen reserva prèvia. Així, hi trobem dues visites guiades, a l'exposició del CIP Molí d'en Rata Persones, somnis, ideals: Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936 i a la Barcelona de la Segona República. També hi ha programat un col·loqui amb la participació d'historiadors i arxivers; la presentació del llibre sobre la vida de Josep Miret Musté (1907-1944), un home compromès políticament durant la Segona República i la Guerra Civil, que va ser assassinat a Mauthausen, i l'homenatge teatral a les víctimes de la repressió franquista Mort a les cunetes. Una obra que, a banda d'obrir-se al públic general, tindrà un passi especial per als instituts locals.

Un altre dels actes centrals del programa serà l’acte Lletres per la memòria, que tindrà lloc el diumenge 6 de febrer, de forma simultània a diferents espais de Ripollet i que compta amb la participació de ripolletencs vinculats al món de la dansa, la música, la literatura i la història. Dissabte 5, a la plaça de la Constitució, se celebrarà una jornada de recreació històrica, per donar a conèixer la insurrecció anarquista a Ripollet, el gener de 1933, amb l'ocupació de la casa consistorial i l'enfrontament amb les forces de l'ordre.

Tot plegat, un programa dirigit "a fer una mirada especial a la II República", com diu el regidor de Memòria Històrica, “amb diferents formes d'explicar aquest període de temps de grans avenços socials, conquestes de llibertats, alguna decepció i el pitjor final possible", que ens ajudi a reflexionar de forma col·lectiva.

NdP