Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La proposta "Art i Memòria" omple d'art alguns dels espais emblemàtics de les riuades del 62

L'entitat Traça, en col·laboració amb el Grup d'Estudis Ripolletencs, l'Associació Ripollet Natura i Trencadís, i en el marc del projecte Populus Labora, ha volgut homenatjar les víctimes de les riuades i realitzar un acte de memòria històrica d'una forma artística.

L'entitat Traça va organitzar, divendres passat 4 de novembre, l'activitat "Art i Memòria: Riuada de 1962", amb la col·laboració del Grup d'Estudis Ripolletencs, l'Associació Ripollet Natura i l'empresa de gestió cultural Trencadís, en el marc del projecte Populus Labora. Aquesta proposta va combinar tant art com memòria històrica a través d'un recorregut per diferents punts de la vila, tot explicant detalls de les riuades de l'any 1962. En aquests punts, els participants podien deixar uns còdols pintats per ells mateixos com a homenatge a les víctimes d'aquella tragèdia, en l'acció artística "Còdols in memoriam".

L'activitat es va iniciar pels volts de les set de la tarda amb la projecció de fragments del documental "Les riuades de 1962 a Ripollet" i també amb els relats explicats per alguns testimonis, tant de forma presencial com a través del documental. Més d'una vintena de persones van acompanyar a les organitzadores durant l'explicació inicial i el recorregut per la vila.

image00002.jpeg

Al llarg del recorregut, els participants paraven en algunes zones emblemàtiques de la riuada per conèixer més detalls d'aquesta data. Tothom es va fer una idea de la magnitud del desastre, tant per les explicacions al llarg del recorregut com per les vivències que narraven els mateixos testimonis.

Un dels llocs que es va visitar, i on es va realitzar la primera parada, va ser la cruïlla dels carrers de Balmes i Maragall, on es troba una senyalització en commemoració de les riuades. En aquest punt, alguns dels participants van aprofitar per dipositar-hi els seus còdols en memòria dels fets del 62. El següent punt de parada va ser al davant de Can Masachs, actual seu del consistori, i la Biblioteca Municipal, on es va destacar el moviment veïnal que va sorgir arran d'aquesta desgràcia i que s'ha mantingut fins a l'actualitat. L'activitat va acabar al monument "La llevantada", al parc del riu Ripoll, on es va fer l'última parada de l'acció "Còdols in memoriam". Allà els participants van remarcar la necessitat de tornar a mirar el riu de forma positiva i deixar enrere la mirada negativa amb la qual encara molts veïns i veïnes se'l miren.

MM/JS

image00007.jpeg

image00003.jpeg

image00012.jpeg