Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La nova entitat Traça neix amb l'objectiu d'impulsar una futura fàbrica d'arts i creació a Ripollet

L'acte de presentació de Traça es va celebrar dissabte 13 de novembre al matí al Teatre Auditori i va comptar amb una àmplia assistència d'entitats, regidors i la participació de representants de l'Associació d'Espectadors i altres gestors culturals.

Aquest passat dissabte, 13 de novembre, es va presentar la nova entitat Traça al Teatre Auditori. L'associació ha nascut amb l'objectiu de debatre, engrescar i cercar suports per impulsar en el futur una Fàbrica d'arts i creació a Ripollet, com a projecte de ciutat, que continuï amb el llegat de l'activista cultural Wenceslau Soler. L'acte celebrat al Teatre Auditori va aplegar una àmplia assistència d'entitats i de representants polítics.

L'acte va començar amb la benvinguda per part d'Àngels Leiva, una de les persones que ha impulsat aquest projecte. "Per què creiem que és necessària una Fàbrica d'arts i creació a Ripollet? Primer, perquè creiem que Ripollet la necessita, per les seves característiques i les coses que ens passen, per com som i com ens agrada viure, i també perquè ens ho mereixem, perquè som una ciutat activa, que vol canviar, que vol avançar i la cultura és fonamental per fer-ho possible", va assenyalar Leiva en el seu parlament.

ripollet-soc-traça-presentacio-121121-13.JPG

Àngels Leiva va donar la benvinguda al públic assistent.

Tot seguit, va donar pas a la periodista i crítica d'art Montse Frisach, qui es va encarregar de presentar l'acte i que va definir una mica més l'objectiu de la nova entitat. Tal com va explicar Frisach, el grup promotor Traça "no és un projecte que vulgui concentrar o fer-se seva la cultura que es generi en aquesta ciutat, ni tampoc té ànim d'apropiar-se de res, però sí que neix des de la consciència que Ripollet pateix una mancança endèmica respecte a la cultura i als espais dedicats a la producció i difusió de les arts".

ripollet-soc-traça-presentacio-121121-19.JPG

La periodista Montse Frisach va ser l'encarregada de presentar l'acte.

Seguidament, van pujar a l'escenari Joan Ramon Gordo, promotor i gestor cultural i vicepresident de l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell, i Mireia Sabatés, exsecretària de l'entitat. Joan Ramon Gordo va fer un repàs del procés de creació de l'entitat cultural Enllaç, creada als anys 70 per un grup de ripolletencs entre els quals hi havia el Wenceslau Soler. "Crec que és important tenir una perspectiva històrica, recordant la iniciativa anomenada Enllaç, promotora de cultura popular que vam endegar amb l'objectiu de posar en relació creadors i artistes amb els dinamitzadors culturals, obrint nous circuits culturals i possibilitant que noves expressions artístiques poguessin arribar a tot el territori", va explicar Joan Ramon Gordo. Per la seva banda, Mireia Sabatés va recordar el seu pas per l'Associació d'Espectadors com a secretària i, com aquesta experiència voluntària, l'ha ajudat a ser l'actual directora de l'Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona. Sabatés va recordar que, quan ella era petita, el Wenceslau Soler i el seu pare van parlar de la creació de l'Associació d'Espectadors: "Aquell dia, el meu pare em va dir que era un projecte molt bonic, que l'havíem de recolzar perquè portar cultura a Ripollet és molt bo per a Ripollet, se'm va quedar gravada aquesta frase del meu pare".

ripollet-soc-traça-presentacio-121121-39.JPG

Joan Ramon Gordo i Mireia Sabatés van explicar els inicis del projecte Enllaç i de l'Associació d'Espectadors.

Debat sobre diferents fàbriques de creació

L'acte va continuar amb un altre moment de reflexió sobre els diferents tipus de fàbriques de creació artística. Rosa Morales, presidenta de la Coordinadora Cultural de Nou Barris, va explicar els inicis de l'Ateneu Popular de Nou Barris aprofitant la mobilització veïnal per millorar el barri. "Es va ajuntar el fet que l'Ateneu era una antiga fàbrica asfàltica, contaminant per als veïns, i que el barri necessitava molts serveis i no hi havia cap espai on les persones es poguessin reunir i fer cultura; per aquesta raó, es va decidir ocupar la fàbrica. L'interessant és que d'aquella ocupació van sortir molts artistes, sobretot del món del circ", va destacar Rosa Morales.

ripollet-soc-traça-presentacio-121121-82.JPG

Rosa Morales va explicar com es va gestar l'Ateneu Popular de Nou Barris.

També hi va intervenir l'actor ripolletenc Diego Lorca, membre de la companyia Titzina Teatre, que va explicar la seva experiència a l'Ateneu de Cerdanyola. "El tarannà d'un artista es basa en el risc, però sense un lloc on poder refugiar-te de la pluja, sense un espai on desenvolupar la teva tècnica artística, es fa tan difícil i es perden tant de temps i tantes energies en trobar unes condicions bàsiques que, potser, aquest somni o idea que es podria convertir en un treball artístic finalment es perd pel camí", va assenyalar Diego Lorca.

ripollet-soc-traça-presentacio-121121-90.JPG

L'actor ripolletenc Diego Lorca va explicar la seva experiència a l'Ateneu de Cerdanyola.

Després va intervenir Valentín Roma, director de La Virreina Centre de la Imatge, ripolletenc que tal com van explicar s'havia implicat molt en el projecte de la futura Fàbrica d'arts i creació. "La cultura actual ja no es fa des d'un sol lloc, des de les elits econòmiques o socials, sinó que qualsevol de nosaltres pot fer art gràcies a la tecnologia; per tant, no té cap sentit que la fàbrica de creació no es gestioni de forma comunitària, ja que és un espai col·lectiu que ha de representar tothom", va reflexionar Roma.

ripollet-soc-traça-presentacio-121121-105.JPG

Valentín Roma, director de La Virreina Centre de la Imatge, va explicar com han canviat les formes de creació artística.

L'alcalde de Ripollet, José M. Osuna, va ser l'encarregat de posar punt final a l'acte amb un parlament en el qual es va congratular de la "gran xarxa d'entitats que omplen de vida i asseguren la cohesió social a Ripollet". L'alcalde va expressar "el compromís de l'Ajuntament de treballar conjuntament per fer avançar el projecte i la idea artística, cultural i de ciutat que ens ha presentat Traça, en volem formar part des de l'inici en un exercici de col·laboració publico-comunitària".

ripollet-soc-traça-presentacio-121121-136.JPG

L'alcalde José M. Osuna va posar punt final a l'acte.

L’acte de presentació de Traça va comptar amb les intervencions artístiques de l’il·lustrador i dibuixant social Javigaar, que va deixar plasmades als seus dibuixos les sensacions i moments que va voler destacar més de tot l’esdeveniment; i de la fotògrafa Lourdes Ponce.

JS

ripollet-soc-traça-presentacio-121121-3.JPG

Javigaar va deixar plasmats els moments més destacats de l'acte.

ripollet-soc-traça-presentacio-121121-122.JPG

Javigaar va exposar després de l'acte els seus dibuixos creats in situ.

ripollet-soc-traça-presentacio-121121-52.JPG

Wenceslau Soler va ser-hi present mitjançant imatges enregistrades.

ripollet-soc-traça-presentacio-121121-118.JPG

Nombroses entitats i representants polítics es van donar cita a la presentació de Traça.