Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La futbolista ripolletenca Valentina Berr es retira i denuncia la violència estructural contra les dones trans

En un comunicat a través del seu Instagram, publicat el 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, Valentina Berr agraeix el suport que ha rebut del seu club actual, el CE Europa, i de moltes jugadores, cossos tècnics, àrbitres, aficions i clubs. Tanmateix, admet que es retira per salut mental, després de patir en silenci, durant els últims quatre anys, actituds LGTBI-fòbiques per part d'institucions, mitjans de comunicació i persones que l'han assetjat.

Missatge de la Valentina Berr a través del seu perfil d'Instagram..
Missatge de la Valentina Berr a través del seu perfil d'Instagram.

Feia 4 anys que patia en silenci l'odi i la violència estructural contra les dones trans, i ha dit prou. Així ho explicava a través del seu perfil d'Instagram la ripolletenca Valentina Berr, jugadora de futbol que actualment militava al CE Europa, que ha decidit retirar-se i posar punt final a la seva exitosa carrera esportiva, a causa de la constant pressió exercida contra ella pel fet de ser una dona trans. Ella mateixa explica que ho fa "per la seva salut mental", ja que cada vegada patia amb més freqüència atacs de pànic i ansietat abans i després d'entrenaments i partits.

Assegura que ha suportat durant anys actituds LGTBI-fòbiques "per part d'institucions, mitjans de comunicació i de molta gent que es dedica a assetjar a persones que se surten de la norma". En el seu escrit, la Valentina indica que, psicològicament, ja no podia aguantar constantment la pressió de sentir-se sempre sospitosa, d'estar obligada a complir uns límits de testosterona, "que moltes companyes que no són trans poden superar de llarg". També denuncia que ha patit centenars de missatges, a través de les xarxes, que la insulten o l'humilien.

Malgrat tot, la ripolletenca agraeix el suport que ha rebut per part d'altres jugadores, cossos tècnics, àrbitres, aficions i clubs. "El futbol femení és obert i divers, i m'he sentit recolzada fins i tot per persones que no entenen la meva realitat", explica la Valentina Berr. També agraeix el suport de la família i dels clubs en els quals ha jugat, el Terrassa CF, el Levante Las Planas i el CE Europa. Precisament, la Valentina ha rubricat una temporada sensacional amb l'Europa, que s'ha proclamat campió de la lliga en la tercera màxima categoria espanyola.

El 2020, Valentina Berr va rebre el reconeixement, per part de la Taula LGTBI i l'Ajuntament de Ripollet per la seva tasca pels drets i llibertats del col·lectiu LGTBI. Ripolletenca i vinculada al món esportiu de la ciutat, Valentina va ser la primera jugadora trans federada al futbol català, sent la segona a tot l'estat que va debutar en categoria semiprofessional al futbol femení.

JS