Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Creu Roja celebra el seu centenari amb una exposició i una festa d'homenatge als voluntaris

La Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada arriba als 100 anys de vida en plena forma, amb uns 400 voluntaris i uns 3.000 socis. L’entitat ho celebrarà amb una exposició que repassa la seva trajectòria i una festa popular que servirà d’homenatge als voluntaris.

Ja han passat 100 anys des d'aquell llunyà 11 de setembre de 1921, quan se signava l'acta de fundació de l'assemblea de la Creu Roja de Cerdanyola-Ripollet. Cent anys durant els quals l'organització local ha anat creixent, s'ha adherit a la secció de Montcada a principis dels anys 80, i ha assumit nous rols i noves actuacions depenent dels canvis socials que succeïen al seu entorn. L'any 1921 es van aplegar un total de 25 voluntaris, actualment en són uns 400. Aquest 2021 la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada compta amb uns 3.000 socis. Hi ha famílies de tots tres municipis que hi participen, generació rere generació.

Per totes aquestes raons, el centenari d'una entitat amb tant arrelament i compromís a les tres poblacions s'havia de celebrar d'una manera especial. "Volíem organitzar activitats que unissin els tres municipis, i ens hem trobat amb una gran implicació per part de tots els responsables polítics, museus i arxius de Cerdanyola, Ripollet i Montcada", explica el president de Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, Santiago Morera.

ripollet-cul-Creu-Roja-Centenari-exposicio-071021-1.jpg

Festa d'homenatge als voluntaris

Un dels moments destacats d'aquest centenari serà una festa popular, que està prevista per al dissabte 6 de novembre. "Serà una festa popular amb l'objectiu de reconèixer la tasca feta pels nostres voluntaris, tindrà un ampli aforament, tenint en compte sempre les restriccions per la Covid", ha assenyalat el coordinador de l'entitat, César Martínez, durant la presentació d'aquests actes d'aniversari. La festa de la Creu Roja es durà a terme durant les festes de Sant Martí, a la Festa de Tardor de Cerdanyola.

ripollet-cul-Creu-Roja-Centenari-exposicio-071021-3.jpg

Una exposició retrospectiva dels 100 anys

"No és el primer cop que col·laborem els museus de les tres poblacions, però sí que és la primera vegada que treballem plegats en una producció d'aquestes dimensions, recopilant informació, documents i objectes d'una entitat tan vinculada als tres municipis i amb tanta importància social", ha explicat Elena Vilalta, cap de la Unitat de Patrimoni i Memòria Històrica del CIP Molí d'en Rata. Amb aquestes paraules, Vilalta es referia al gran esdeveniment que es durà a terme amb motiu del centenari de la Creu Roja, una exposició retrospectiva que repassarà els 100 anys de la secció local de l'entitat, i que es podrà visitar al Museu d'Història de Cerdanyola, al Museu Municipal de Montcada i al CIP Molí d'en Rata de Ripollet.

La mostra recollirà una gran quantitat de documents, fotografies i objectes d'aquest segle de vida, a través dels quals es podrà veure l'evolució de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada i de la societat catalana en general. Es podran veure, per exemple, carnets antics de socis i voluntaris dels anys 20, 30 i 40, fotografies originals on surten els diferents projectes que han dut a terme, la mateixa acta de fundació del setembre del 1921 o, fins i tot, uniformes de diverses èpoques, que mostren com l'organització s'ha anat desmilitaritzant amb el temps, ja que recordem que Creu Roja va néixer al segle XIX per rescatar i curar els ferits dels camps de batalla.

ripollet-cul-Creu-Roja-Centenari-exposicio-071021-2.jpg

"Arran d'aquesta exposició, hem anat descobrint documents antics i ens ha despertat la curiositat a tots tres museus per continuar investigant en la nostra història", explica Elena Vilalta, que també desitja "que hi hagi moltes més col·laboracions d'aquest tipus". Aquest interès dels tres museus s'ha sumat, tal com assenyala el president de la secció, Santiago Morera, a "la implicació de la Diputació de Barcelona, que ha permès el seu finançament i que sigui una realitat".

La comissaria de l'exposició és Juana Huélamo, que destaca el suport que ha rebut des de l'organització i per part del seu coordinador, César Martínez, que l'han guiat i li han permès "capbussar-se en la memòria de totes les persones que van cedir els seus documents i en la investigació que han dut a terme els museus i arxius dels tres municipis". Huélamo assenyala que, gràcies a aquesta exposició, els visitants aprendran "la importància que té la solidaritat en la nostra societat".

ripollet-cul-Creu-Roja-Centenari-exposicio-071021-4.jpg

La mateixa Juana Huélamo assenyala detalls de la història de la Creu Roja que ha après a mesura que ha muntat l'exposició. Un exemple és que als inicis de l'entitat es va crear una brigada infantil, formada per infants, per tal de transmetre aquests valors de la solidaritat als més petits. Creu Roja també va permetre trencar els topalls amb els quals es trobaven les dones, ja que dins de l'organització tenien un paper tan actiu com els homes, sense cap mena de diferenciació o discriminació cap a les dones.

L'exposició del centenari de la Creu Roja s'inaugurarà el 14 d'octubre al Museu de Ca n'Oliver, a Cerdanyola, amb la presència dels tres alcaldes de les viles, Laura Campos (Montcada), José M. Osuna (Ripollet) i Carlos Cordón (Cerdanyola). A més, també hi seran presents els màxims responsables de Creu Roja a Catalunya. L'exposició es podrà visitar a Cerdanyola fins a finals de gener o principis de febrer de l'any vinent, quan anirà cap a Montcada. A Ripollet, es podrà visitar l'exposició al CIP Molí d'en Rata des de principis d'abril del 2022 fins a mitjans de juliol aproximadament.

JS

ripollet-cul-Creu-Roja-Centenari-exposicio-071021-5.jpgripollet-cul-Creu-Roja-Centenari-exposicio-071021-6.jpgripollet-cul-Creu-Roja-Centenari-exposicio-071021-7.jpg