Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta la Memòria de Participació del 2021 amb l’objectiu d’engrescar a més ciutadans a participar activament

Aquest passat 2021, es van posar en marxa 6 processos participatius, es van constituir el Consell Municipal de Desenvolupament Econòmic i la Comissió de Nomenclàtor i es van aprovar els reglaments dels futurs Consells Municipals d’Esports i Cultura, entre altres accions. L’objectiu és acostar la participació activa en els processos participatius a més veïns i veïnes de Ripollet.

El regidor de Participació, Sergio Linares, ha presentat aquest matí la Memòria de Participació de l'any passat, el 2021, el Reglament de la qual es va aprovar per unanimitat en el Ple del gener del 2021. La valoració per part del regidor, després d'aquest any de vigència del Reglament dels diferents òrgans i processos de participació, és positiva, tot i que ha assenyalat punts a millorar. "Estic content de la resposta que dóna la ciutadania que se la crida a donar la seva opinió, però hem d'analitzar els processos realitzats fins ara per aconseguir engrescar a més persones a prendre-hi part", ha indicat Sergio Linares.

En aquest sentit, la Regidoria de Participació ha detectat una gran participació en alguns processos, com ara el de "El Casal és teu. Pensa el Casal d'Avis que vols", que contrasta amb una menor implicació en d'altres, com ara els dels Consells Municipals d'Esports i Cultura "La cultura i l'esport de totes les persones". El regidor Sergio Linares ha destacat: "Hem de tenir en compte que alguns temes generen més interès a la ciutadania que d'altres, com és el procés del Casal d'Avis que implica un gran nombre de veïns i veïnes".

La Memòria de Participació indica que, aquest passat 2021, es van posar en marxa un total de 5 processos participatius, com ara els ja anomenats del Casal d'Avis i dels Consells Municipals d'Esports i Cultura, però també els de les reformes al carrer de Sant Sebastià i al parc del Primer de Maig, el del Pla Local d'Habitatge i el del mateix Reglament de Participació.

Una participació reglada

El nou Reglament de Participació, aprovat fa un any i escaig, permet delimitar i organitzar els diferents processos i òrgans de participació. Així doncs, s'han especificat els diferents òrgans de participació municipal, que són els Consells, les Comissions i les Taules.

Els Consells són òrgans que tracten grans temes sectorials i que compten amb una àmplia representació tant política com social. En aquest sentit, s'ha aprovat ja el Consell de Desenvolupament Econòmic i s'està treballant en la pròxima aprovació dels Consells d'Esports i Cultura.

Les Comissions tracten qüestions més concretes i es conceben com a espais de treball, també amb representació política i social. Aquest 2021 es va constituir la Comissió de Nomenclàtor, i ben aviat es posarà en marxa la Comissió de Festa Major.

Per últim, les Taules són òrgans oberts a la ciutadania per fomentar-ne la participació en temes claus de la ciutat, en àrees com ara Feminismes o LGTBI. En aquest cas, requereixen un referent polític i un altre tècnic.

Amb el Reglament de Participació també s'ha treballat per actualitzar el Registre d'Associacions Locals, per tal de tenir un referent amb les diferents entitats de Ripollet, així com s'ha creat el Registre de Participació Ciutadana, on persones a títol individual i plataformes o moviments grupals es poden registrar per rebre les comunicacions per prendre part als diferents òrgans o processos participatius.

El regidor Sergio Linares ha avançat que aquest primer semestre del 2022 es crearà la Comissió de Garanties, que ha de vetllar perquè el Reglament de Participació es compleixi. Al mateix temps, durant aquest any, es desenvoluparà l'enquesta de serveis, un instrument que ha de servir per conèixer l'opinió dels veïns i veïnes de Ripollet respecte als serveis municipals.

Podeu consultar la Memòria de Participació 2021 en aquest enllaç.

JS