Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta la Diagnosi sobre l'oferta formativa artística de Ripollet

L'estudi, en el qual hi ha participat l'Escola Municipal de Música i una quinzena d'entitats locals de Ripollet, reflecteix que la major part de l'oferta formativa artística prové de les entitats. L'Ajuntament ha expressat la seva disposició a treballar per ampliar el percentatge actual de població que és usuària de formació artística.

Dijous passat, 15 de febrer, es va presentar públicament el resultat de la Diagnosi sobre l'oferta formativa artística de Ripollet, realitzat a través del catàleg de recursos de la Diputació de Barcelona. L'estudi, sol·licitat l'any 2022, va comptar amb la participació de 16 entitats del municipi, entre més d'una quarantena que hi havien estat convidades. Aquest consisteix en una radiografia de l'estat actual de l'oferta educativa artística a Ripollet, que tal com va explicar el regidor d'Educació, Óscar López, "ens ajudarà a saber d'on partim i cap a on volem anar". L'acte també va comptar amb la presència del regidor de Cultura, Roger Bayó, qui va afegir que l'estudi "ens ajudarà a plantejar-nos qüestions com les sinergies amb les entitats locals i el repartiment d'espais o els horaris". Tots dos van coincidir en agrair tant la feina feta pels autors de la diagnosi, com la participació i transparència de les entitats que hi han col·laborat.

Montse Barbosa i Eliseu Ribes, del Servei de Suport Municipal de Serveis d'Educació de la Diputació de Barcelona i autors de la diagnosi, van explicar que aquest estudi s'ha realitzat partint de la realitat sociodemogràfica de Ripollet, i tenint en compte aspectes de la població com l'edat, el seu origen, la situació econòmica o el percentatge de persones amb necessitats especials. S'han treballat basant-se en quatre aspectes que són l'oferta, l'impacte, l'organització i la part econòmica, tot i que aquesta darrera era optativa per a les entitats i només obligatòria per a l'Escola Municipal de Música. L'estudi compta amb una fitxa de cada entitat que hi ha participat, així com l'estudi conjunt, totalment descriptiu, que és el que es va exposar.

"Molt camí a recórrer encara"

Entre les dades que es van comentar, destaca que un total de 1.069 persones són usuàries d'una de les 16 entitats, el que suposa un 2,45% de la població, ja que la majoria de les persones són de Ripollet. Una dada que, com va apuntar Eliseu Ribes, "ens diu que tenim molt camí per recórrer i molta gent a la qual podem arribar", pel fet que, per exemple, hi ha un total de 14.000 persones a Ripollet de 25 a 49 anys, i només 146 fan pràctica artística. Cal tenir en compte, però, que a l'estudi van participar 16 entitats d'entre més d'una quarantena que fan educació artística al municipi i que, per tant, el percentatge real segurament és superior.

En total, aquestes 16 entitats, ofereixen 190 hores setmanals de pràctica artística, que van des de les 44,75 h a la setmana de l'Escola Municipal de Música, fins a un mínim d'1,75 h de la Colla de Gitanes. Una oferta que, com va explicar Ribes, "està molt fragmentada en moltes entitats".

La dansa és l'especialitat artística més practicada

Quant a les especialitats artístiques, hi ha un total de 9: música, dansa, teatre, circ, il·lustració, poesia, pintura, ceràmica i fotografia. La dansa és la més practicada, amb 423 persones en 9 entitats, seguida de música i teatre, mentre que ceràmica i pintura són les menys practicades. Així, l'oferta més gran la trobem en arts escèniques (música, dansa, teatre i circ), amb un 82%, seguida per arts visuals i plàstiques (14%), arts literàries (2%) i arts decoratives (2%). Pel que fa a la música, 91 persones toquen un instrument, que va des de la guitarra elèctrica, amb una persona, fins a pianos, guitarres i bateries, que són les més practicades. De les 253 persones que fan estudis musicals, 157 formen part d'agrupacions instrumentals o vocals.

De tota aquesta oferta, la gran majoria la realitzen les entitats locals. Així, com va explicar el regidor de Cultura, Roger Bayó, "es veu que des de l'Ajuntament cobrim un percentatge molt baix i el nostre objectiu és cobrir les necessitats d'educació artística d'aquelles persones que, per diferents motius, no poden accedir a entitats privades". En aquest sentit, el regidor d'Educació, Óscar López, va afegir que "tenim un teixit associatiu molt important, i per això els hem de facilitar aspectes com els espais i horaris".

Redacció ripollet.cat – NdP/JS