Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta el resultat del procés participatiu de la Biblioteca Central

Més de 800 persones han participat en les diferents accions del procés participatiu ‘Creixe:ment. La cultura per seguir avançant’, per dissenyar el pla d’usos de la futura Biblioteca Central de Can Mas.

La Biblioteca de Ripollet va acollir la setmana passada la presentació del resultat del procés participatiu de la futura Biblioteca Central, dut a terme entre els mesos de febrer i març. Aquest projecte forma part del Programa d’Acció Municipal i respon als paràmetres que estableix el Mapa de lectura pública de Catalunya, segons el qual, Ripollet hauria de comptar com a mínim amb una biblioteca de 1.970 m2, i la que tenim actualment fa 1.130 m2. Els resultats d’aquest procés, que ha comptat amb la participació de més de 800 persones, serviran ara per dissenyar el pla d’usos del futur equipament.

A l’acte de presentació va assistir el regidor de Cultura, Oriol Mor; el regidor de Patrimoni, Sergio Linares; la responsable de la Cooperativa Raons, empresa encarregada d’elaborar l’estudi, Anna de Torróntegui; la directora de l’actual Biblioteca Municipal de Ripollet, Elisabet Vázquez; el cap de la Unitat de Programació i Innovació. Gerència del servei de biblioteques de la Diputació de Barcelona, Andreu Orte; així com diversos tècnics municipals.

En paraules del regidor de Cultura, Oriol Mor, “estem molt orgullosos del procés participatiu, la Biblioteca ha interpel·lat a la ciutadania i aquesta ha respost. La gent ha valorat la necessitat d’un equipament cultural a Can Mas”. Mor va voler agrair la intervenció de tots i totes les agents que han participat en aquest procés.

El procés participatiu ‘Creixe:ment. La cultura per seguir avançant’ s’ha dut a terme entre els mesos de febrer i març i ha comptat amb un taller d’expectatives, una enquesta en línia a través del web ripollet.cat, diversos punts d’interacció mòbil i una activitat autogestionada. En total hi han participat 818 persones, una xifra molt ben valorada. De l’estudi es desprèn diverses activitats proposades com les culturals, tallers diversos, audiovisuals i d’estudi. En referència a l’espai, recordem que està previst que la futura Biblioteca se situï entre la cantonada del carrer Sant Jaume, i el carrer de la Font de Can Mas i el parc de Carles Ferré amb 1.890 m2 de superfície construïda. Entre els usos que es demanen destaquen: un lloc de trobada i relació social; un espai acollidor; un lloc viu i de creació, i un espai de silenci que permeti l’estudi. Tot això en un equipament que sigui multicultural, inclusiu, de convivència i relació, coneixement i creació.

Andreu Orte va destacar les biblioteques com a espais transmissors per a la ciutadania i la importància que cada equipament conservi la seva essència i singularitat. Inspirant-se en el model danès, les biblioteques han de permetre descobrir, aprendre, crear i compartir.

Finalment, la directora de l’actual Biblioteca Municipal, Elisabet Vázquez, es va mostrar molt satisfeta perquè gràcies a aquest estudi s’ha pogut donar veu a usuaris i usuàries, però també als que no ho són. Amb uns resultats que ja es poden començar a aplicar a curt termini. Aquest procés ha coincidit amb la celebració dels 25 anys de l’equipament cultural fent coincidir així ‘la mirada del passat, amb la mirada del futur’.

Podeu consultar el document de presentació del resultat al següent enllaç.

NdP