Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta el projecte executiu bàsic de la futura Biblioteca Central de Can Mas

El nou equipament de Ripollet esdevindrà quelcom més que una biblioteca i serà un referent per al creixement cultural, educatiu i social del municipi.

L’Ajuntament de Ripollet va presentar dijous passat, 9 de març, el projecte executiu bàsic de la futura Biblioteca Central que s’ubicarà al barri de Can Mas, als terrenys de la parcel·la situada a la cantonada entre el carrer de Sant Jaume i el carrer de la Font de Can Mas. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Ripollet, José M. Osuna, i els regidors Oriol Mor, Txell Caler i Andrea Guijarro. Estaven acompanyats d’Anna Feu, l'arquitecta redactora de l’empresa guanyadora del concurs d’idees, l’estudi Feu i Godoy Arquitectes SLP.

Un any després del procés participatiu ‘Creixe:ment, la cultura per seguir avançant’, en el qual van participar 800 persones, i després de dur a terme el concurs d’idees, que va comptar amb 21 propostes, es presenta el projecte guanyador sota el títol ‘Parc i Ciutat’. El resultat de tot aquest procés ha posat de manifest, tal com va afirmar l’alcalde, José M. Osuna, "la resposta contundent de la població en la necessitat d’aquest nou equipament cultural, educatiu i social". Osuna va remarcar la importància de la descentralització de la cultura com a eina transformadora del territori, atenent les necessitats de la gent del barri i del seu teixit associatiu. Alhora, va mostrar el seu agraïment a tots els agents implicats i a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Així mateix, es va destacar la importància de construir una biblioteca que miri cap al barri i on la gent sigui l’autèntica protagonista. Un fet que es fa palès en el projecte guanyador. En paraules d’Anna Feu, "volem un edifici que serà frontissa entre el parc i la ciutat, amb vocació de transparència. Amb una façana principal des de la qual es veurà l’activitat de l’interior i que permetrà establir un diàleg amb els elements patrimonials del voltant, com és la masia històrica de Can Mas".

ripollet-biblioteca-can-mas-090323.jpg

Més que una biblioteca

La Biblioteca Central comptarà amb una superfície de 1.890 m2, tindrà dues plantes des del carrer de Sant Jaume, i un volum de 3 plantes des del parc Carles Ferré. La diferència de nivells permet la construcció esglaonada d’una planta semi soterrània en una clara adaptació a la topografia i es podrà accedir tant des de la part superior (carrer) com inferior (parc). Es delimitarà una nova plaça per a usos socials i comptarà amb un espai exterior que serà viable per a la lectura. A més, en el seu interior allotjarà un espai infantil, espai jove, espai d’estudi i de formació, zona de lectura i grades que descendeixen cap al parc, entre d’altres. També hi haurà una sala polivalent amb un ús independent a l’horari de funcionament de la Biblioteca.

Un dels objectius, tal com va explicar el regidor de Cultura, Oriol Mor, és "que la Biblioteca vagi més enllà i aporti una nova centralitat a la ciutat, a través de la cultura i l’educació".

La previsió és que l’empresa redactora lliuri el projecte executiu a l’estiu per la seva futura aprovació al ple de juliol. Tot seguit s’establirà un pla de finançament amb els recursos disponibles, tant per part de l’Ajuntament com de la Diputació. L’objectiu és l’entrada en funcionament de l’equipament sigui per l’abril de 2025.

En aquest enllaç, podeu veure l’entrevista de l’Info Setmanal de Ripollet Ràdio a l’alcalde de Ripollet, José M. Osuna, el regidor de Cultura, Oriol Mor, i l’arquitecta Anna Feu, de l’estudi Feu i Godoy Arquitectes SLP.

Redacció ripollet.cat - NdP