Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta el projecte educatiu del CIP Molí d'en Rata

L'Ajuntament de Ripollet ha presentat el projecte educatiu del Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata. L'acte de presentació va comptar amb la presència dels regidors de Patrimoni i Memòria Històrica, Sergio Linares i Pablo López; el coordinador de projectes d'EduXarxa, Eduard Moreno; i Isabel Boj, membre del grup de recerca DidPatri.

L'Ajuntament de Ripollet va presentar dimarts passat, 14 de març, el projecte educatiu del CIP Molí d'en Rata. Els antecedents d'aquest projecte es troben en el Pla Director del Patrimoni Cultural de Ripollet, realitzat per l'empresa Kultura el mandat anterior. Aquest document establia quatre àmbits estratègics d'actuació: recerca en patrimoni i memòria; gestió i protecció del patrimoni; difusió del patrimoni local i la memòria, i didàctica. Durant aquest mandat, s'han anat treballant les diferents línies, però, així i tot, tal com va explicar Linares, era fonamental promoure projectes i iniciatives que posin el patrimoni cultural i natural al servei de l'educació i "s'ha vist necessari definir els objectius i projectes que puguin donar resposta a les diferents necessitats dels educadors dels mateixos centres educatius i que promoguin actituds de respecte, valor i convivència amb l'entorn més immediat".

Per fer-ho, i amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona, es va encarregar a l'empresa EduXarxa la realització d'un Pla Educatiu Estratègic del patrimoni i la memòria històrica. Així, entre els anys 2020 i 2021, es va portar a terme un treball de diagnosi amb diferents agents implicats (professorat, escoles bressol, Centre de Recursos Pedagògics, entitats i ciutadania en general, entre d'altres), a partir del qual s'han establert unes línies estratègiques. En aquest punt, calia treballar en la concreció d'aquests objectius estratègics en activitats i recursos per incloure al Viver Educatiu (oferta de recursos i activitats que s'ofereixen als centres educatius). Aquest treball s'ha fet de la mà del grup de recerca DidPatri, del Departament de Didàctica de Patrimoni de la UB, que treballa en la innovació de la didàctica, per tal que es faci càrrec del disseny d'aquestes activitats i recursos.

En paraules del regidor de Memòria Històrica, Pablo López, "s'ha fet molta feina, però tenim la necessitat i l'obligació de conservar el patrimoni i la memòria; és important saber qui som i d'on venim, especialment entre els més joves. El patrimoni i la memòria són essencials per fer una societat culturalment avançada".

Es mantenen tallers i s'incorporen de nous

Entre els recursos que s'oferiran a les escoles, es mantenen la visita i el taller de pa a l'antic molí fariner del Molí d'en Rata, que compta amb molta acceptació, i un nou taller per treballar la mirada de la dona en l'art, sota el títol 'Dones i artistes'. També hi ha un itinerari per descobrir els antics oficis de Ripollet i un altre per parlar del desenvolupament industrial del municipi. El programa també inclourà un taller per recuperar la memòria oral i un altre per tenir presents els jaciments neolítics.

S'està treballant per tenir aquesta oferta incorporada al Viver Educatiu per tal que estigui disponible per al curs 2023-2024.

Redacció ripollet.cat - NdP