Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta el projecte del futur Espai Casa de la dona, l'equipament de referència feminista a Ripollet

La reforma de l'edifici ubicat al carrer Nou, 21, tindrà un cost de 234.655,63 €, que permetrà crear espais més oberts, diàfans i polivalents.

Aquest dimecres, 20 d'abril, es va presentar públicament el projecte executiu del futur equipament "Espai casa de la dona", ubicat al carrer Nou 21. Es tracta d'un projecte redactat per l'empresa Edifser, que reformarà l'edifici de l'antic Jutjat de Pau i el convertirà en l'equipament de referència de les polítiques feministes. La presentació es va realitzar de forma telemàtica i va servir per explicar alguns dels detalls més destacats del projecte. La regidora de Feminismes, Txell Caler, va explicar que l'objectiu del nou equipament és ampliar l'atenció a les dones, anant més enllà de l'atenció sanitària, psicològica i jurídica, per crear una atenció comunitària i fomentar la creació de xarxes de suport per a totes les dones de Ripollet. "Imaginem un espai amb sinergies, on qualsevol dona sigui ben acollida, que ens permeti veure i mirar les dones des dels 360 graus, amb totes les necessitats que puguin tenir", va indicar Caler.

El projecte estarà exposat al públic fins al pròxim 16 de maig, per tal que es puguin presentar les al·legacions o suggeriments que s'estimin convenients. Es pot consultar al Departament de l'Àmbit de Ciutat i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Ripollet, situat al carrer de la Salut, núm. 1, o a la pàgina web municipal ripollet.cat, en el següent enllaç.

Projecte Casa de la Dona-03.jpg

El projecte del futur "Espai Casa de la dona" és el producte final del procés participatiu 'El futur és lila', un treball de síntesis i concreció. Tal com va explicar Marta Gili, coordinadora de l'Àmbit de Drets Socials de l'Ajuntament de Ripollet, "la idea era crear aquest espai d'atenció comunitària, que pugui acollir totes les activitats que volem incloure-hi".

Durant la presentació, es va explicar que el cost de l'obra serà de 234.655,63 euros, tot i que s'està treballant actualment perquè una part d'aquest import sigui finançat per fons europeus. Segons va detallar l'arquitecte municipal, Oriol Bayó, hi ha una línia d'ajuts europeus per a la reforma d'equipaments municipals, que pot arribar a cobrir fins al 80% del cost sense IVA. Actualment, els serveis municipals estan treballant en la tramitació d'aquestes ajudes. Bayó també va avançar que les previsions del consistori són que, entre setembre i octubre d'aquest any, comencin les obres i que el nou equipament estigui enllestit a la primavera de l'any vinent.

Espais més oberts i diàfans

La reforma de l'edifici, format per planta baixa i planta primera, més un pati interior, s'ha plantejat per tal d'aconseguir un espai que promogui l'associacionisme i la sororitat de les dones, més enllà d'una perspectiva assistencial. Així, s'ha projectat una reforma que se centra, principalment, en obtenir espais oberts i polivalents, amb possibilitat de creació de zones independents i l'ús de parts mòbils per poder donar diferents usos als espais.

Tenint en compte que es tractarà d'un espai cogestionat entre l'Ajuntament, que assumirà la gestió dels serveis professionals, i les comunitats de dones i entitats, que dotaran de contingut l'espai, també s'ha optat per mantenir la independència entre plantes, per poder facilitar l'obertura de determinats espais fora de l'horari habitual de funcionament i que no interfereixi en la feina més tècnica i assistencial.

També s'ha volgut obrir el conjunt a l'exterior, donant la màxima lluminositat a les dues plantes i que el pati sigui una zona més on poder fer activitats. A la façana posterior es creen dues grans baconades practicables i es crea una terrassa per poder donar a la planta superior, on s'ubicaran les oficines, una zona d'esbarjo i desconnexió sense haver de sortir. El magatzem del final del pati es manté per poder realitzar activitats més lúdiques. En total, són un total de 180 metres quadrats útils.

Projecte Casa de la Dona-04.jpg

Rampa d'accés a l'entrada de l'equipament.

Per millorar l'accessibilitat, s'ha endarrerit la porta de l'entrada, per tal d'accedir a la rampa actual que donarà accés directe des del carrer a tota la planta baixa, i s'ha instal·lat un elevador per poder accedir a la primera planta. La millora del confort passa per un disseny proper al col·lectiu i amb una distribució i prestacions adequades de l'espai, a més de donar importància als materials i als acabats. També s'ha plantejat un sistema global de climatització per aerotèrmia, amb dos circuits independents, un per cada planta, i amb ajuda de plaques fotovoltaiques.

D'altra banda, amb l'objectiu de mantenir el valor patrimonial, s'ha mantingut al màxim la façana principal, i a l'interior es manté la barana de l'escala, la porta d'un petit magatzem sota l'escala, amb un gravat, i les motllures del fals sostre de la primera planta. Al pati, es manté el llimoner, tot i que es traslladarà a un dels costats per afavorir l'amplitud de l'espai. Tal com va explicar durant la presentació Oriol Bayó, arquitecte municipal, "es netejarà la façana de l'edifici de tota la brutícia que s'ha acumulat durant anys, però es mantindran tots els seus elements".

Projecte Casa de la Dona-01.jpg

Edifici que acollirà el futur equipament feminista, al carrer Nou, 21.

Pel que fa al nom d'aquest equipament, des de Feminismes s'ha conclòs que es decidirà des de la Taula Feminista de Ripollet, un cop s'hagi constituït formalment, d'acord amb el Reglament de Participació.

NdP