Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es posa en marxa un servei per donar atenció a la salut de les persones trans del Vallès Occidental

La recent Unitat Trànsit de la Metropolitana Nord és un equip multidisciplinari que té l'objectiu d'atendre i acompanyar les persones trans en les seves necessitats, tant des d'una perspectiva mèdica com quirúrgica, psicològica i social.

A finals de gener es va posar en marxa la nova Unitat Trànsit de la Metropolitana Nord, un nou servei sanitari ubicat al CAP Sant Fèlix de Sabadell (4a planta) on es donarà atenció i es farà promoció de la salut de les persones trans del Vallès Occidental. Aquesta recent unitat té el propòsit d'atendre i acompanyar les persones trans en les seves necessitats, tant des d'una perspectiva mèdica com quirúrgica, psicològica i social.

Fins ara, les 550 persones de l'àrea de salut Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS) que estan en procés de trànsit cap a la identitat sentida havien de ser ateses a la Unitat Trànsit Barcelona, situada a l'ASSIR Esquerra. S'ha de tenir en compte que l'àrea Metropolitana Nord inclou els centres d'atenció primària de les comarques del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Amb la creació d'aquesta nova unitat, a partir d'ara, podran continuar el seu procés a la Unitat Trànsit de la Metropolitana Nord.

Acompanyament a les persones trans

Des de la nova unitat es pretén acompanyar a les persones trans, així com sensibilitzar sobre la seva realitat i les seves necessitats, oferint una visió lliure d'estereotips i prejudicis. L'acompanyament inclou els serveis d'escolta activa, ajuda per iniciar o ajustar tractaments hormonals i assessorament sobre tractaments quirúrgics i activitats preventives i de promoció de la salut. També s'ofereix acompanyament psicoterapèutic i la participació en grups terapèutics, com a complement al procés terapèutic i com espai de socialització.

Una altra de les funcions de la Unitat Trànsit és oferir acompanyament a les famílies, a través de suport psicoterapèutic, perquè puguin viure millor la transició i contribuir al benestar de la persona trans. Així mateix, la Unitat Trànsit també elaborarà els informes mèdics i psicològics que estableix la Llei, per aconseguir el canvi de nom i sexe en tots els documents d'identificació. La Unitat també tindrà la funció de formar professionals de salut i educació, perquè tinguin un coneixement adequat dels processos de transició i puguin donar-hi una atenció adequada.

Equip multidisciplinari

La Unitat Trànsit de la Metropolitana Nord està coordinada des de l'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i integrada per un equip multidisciplinari, que inclou professionals de medicina de família, ginecologia i obstetrícia, infermeria (llevadora), treball social, psicologia i atenció a la ciutadania.

Per accedir-hi, cal contactar-hi a través del correu electrònic, a l'adreça transitassirsabadell.mn.ics@gencat.cat. Les persones que s'hi vulguin adreçar, hi poden contactar directament per correu electrònic, o bé fer-ho a través dels seus professionals de l'atenció primària més pròxima, ja siguin de l'ASSIR, Medicina de Família o Infermeria, que seran els encarregats de derivar la seva petició a la Unitat Trànsit.

NdP/JS