Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Enllestit el projecte bàsic de la Plataforma de serveis per a la gent gran

L'Ajuntament està tramitant la sol·licitud de 14,6 milions d'euros als fons Next Generation per a la construcció de la residència i del centre de dia. Els arquitectes Laia Isern Ros i Toni Montes Boada, de Miba Architects, estan redactant el projecte executiu, a partir de la proposta guanyadora 'Com el bon vi'.

L'Ajuntament de Ripollet està tramitant la sol·licitud de la subvenció del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation Línia 1, per tal de finançar la construcció de l'equipament residencial de la Plataforma de serveis per a la gent gran a Ripollet, per un import de 14.617.273,48 €. El projecte executiu de la residència per a la gent gran i centre de dia i el seu entorn està en procés de redacció i s'espera aprovar al Ple Municipal durant el darrer trimestre de 2022. Aquesta línia de subvenció suposa una gran oportunitat de finançament d'aquests equipaments, llargament reclamats i vitals per a un model integral i de qualitat d'atenció a la gent gran.

La proposta guanyadora es basa a projectar, en la parcel·la situada entre les avingudes de Catalunya i Mediterrani i els carrers de Puigmal i Barberà del Vallès, un edifici que ofereixi un servei d'atenció a la gent gran innovador, centrat en la seva qualitat de vida, amb un centenar de places de residència i una trentena de centre de dia. El projecte planteja un encaix urbà dels nous equipaments amb l'entorn, així com amb el paisatge, aprofitant les grans dimensions del solar a edificar per situar i articular l'edifici de manera que es generin, a més dels jardins d'accés controlat de la residència, dues noves places. Una de les places, de caràcter més urbà, està relacionada amb l'accés a la residència, i l'altra, més enjardinada i amb espai per a jocs infantils, està relacionada amb l'accés al centre de dia i a la cafeteria, així com als dos centres educatius veïns.

Miba Architects ha dissenyat un espai únic amb serveis compartits, però articulat en dues unitats. L'objectiu és que el personal del centre atengui les persones grans amb la màxima eficiència i comoditat, i que les persones residents gaudeixin d'uns espais que sentin com la seva llar i que fomentin les relacions de convivència positiva i facilitin l'orientació. Es tracta d'un projecte sostenible social i ambientalment parlant, que inclou la urbanització de l'entorn, amb l'objectiu d'integrar el model d'habitatge amb cures dins del teixit social i cultural del barri i de la ciutat.

El 31 de desembre de 2022 s'han d'haver resolt les convocatòries de subvenció, que volen ser un pla de xoc per a l'economia de les cures i un reforç de les polítiques d'inclusió, que posa especial atenció en el model de cures de llarga durada, fomentant la innovació i les noves tecnologies i un model d'atenció centrada en la persona, que faciliti la transició cap a un model de desinstitucionalització, de desenvolupament de serveis comunitaris i d'atenció domiciliària.

NdP