Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Endesa substitueix la línia de mitja tensió que ha causat nombrosos talls de llum les darreres setmanes

Després d’una reunió de l’alcalde amb responsables d’Endesa Distribució, l’empresa s’ha compromès a estudiar millores en el cablejat i en la instal·lació de baixa tensió al municipi, que s’inclourien en el seu pla d’inversions.

El passat dijous, 22 de setembre, es van iniciar els treballs de substitució de 150 metres d’un cable de mitja tensió soterrat que, segons Endesa, és la causa dels nombrosos talls de llum de les darreres setmanes. L’empresa també assenyala, com a causa d’aquests talls, el mal funcionament d’uns aparells del transformador del carrer de Pedraforca, que ja han estat substituïts. Justament aquell dia, l’alcalde de Ripollet, José M. Osuna, acompanyat per la regidora de Serveis Municipals, Pilar Castillejo, i de tècnics de Ciutat i Sostenibilitat, es reunia amb tècnics responsables d’Endesa Distribució, amb l’objectiu de conèixer la situació i expressar el seu malestar i dubtes sobre la instal·lació de subministrament elèctric al municipi.

L’alcalde de Ripollet va assegurar que “els darrers dos o tres anys, els problemes i talls han anat en augment i han provocat perjudicis importants, especialment els darrers mesos, que s’han vist afectats molts negocis i habitatges, perjudicant persones malaltes o amb mobilitat reduïda, persones que havien de teletreballar o estudiants”. Osuna també va expressar el seus dubtes de “si això és fruit de que, en algun moment, no s’han fet les inversions i millores necessàries a la xarxa”.  

L’empresa ha assegurat que és una situació puntual i que s’ha pogut restablir el servei dels milers d’abonats de Ripollet afectats, gràcies a l’automatització de la xarxa, donat que aquesta s’alimenta de quatre subestacions i s’ha pogut aïllar el cable espatllat i continuar donant servei. Endesa també va explicar que la inversió prevista a la xarxa de mitjana i baixa tensió al municipi per aquest any 2022 és de 700.000 €, la major part de la qual ja ha estat executada. Entre les actuacions dutes a terme destaca la reforma de fins a 17 centres de transformació, als quals se'ls ha dotat de les darreres tecnologies, entre elles, un sistema de telecomandament, que permet operar de manera remota sense la necessitat de desplaçar-hi un tècnic. També hi ha la renovació de cablejat soterrat i la instal·lació de data loggers, o dispositius de registre i  gestió de dades a través d'intel·ligència artificial, instal·lats a la xarxa. Segons l’empresa, “la qualitat del servei és bona i es respecten els índexs marcats per llei” i assegura que Ripollet, amb uns 17.500 comptadors, està a més del 80% de la qualitat màxima.

ripollet-ser-reunio-ajuntament-endesa-talls-llum-220922-1.jpeg

Tot i agrair les explicacions donades, l’alcalde i els tècnics municipals van insistir en la necessitat de fer inversions i millores en el conjunt de la xarxa elèctrica i van destacar, entre d’altres aspectes, que encara hi ha una bona part de la instal·lació de baixa tensió aèria i que no es veu en bon estat, a més d’assegurar que els pals de la llum provoquen moltes vegades problemes d’accessibilitat i que quan es fa una obra, aquestes passen molt de temps obertes. Des d’Endesa s’han compromès a estudiar els casos esmentats per veure si es poden incloure en el pla d’inversions, tot i assegurar que troben dificultats a l’hora de grapar el cablejat a les façanes, perquè necessiten el vistiplau de tot el veïnatge. En aquest sentit, l’Ajuntament s’ha ofert a col·laborar per a fer aquest tipus de gestions amb els veïns i veïnes.

Manipulacions de la instal·lació elèctrica

Un altre dels temes que es va tractar a la reunió va ser els casos de frau i manipulació de la instal·lació elèctrica, generalitzats arreu de l’Estat i que han motivat una campanya conjunta d’Endesa i Mossos d’Esquadra per tal d’informar de la perillositat de manipular la instal·lació elèctrica, que perjudica el veïnat. A Ripollet, el darrer any s’han detectat vuit casos de manipulació i frau, principalment a naus industrials per al cultiu de cànnabis, que a més de sobrecarregar la xarxa de baixa tensió i provocar talls, han suposat un frau important de consum elèctric. Endesa, però, ha desvinculat els talls massius de subministrament de les darreres setmanes amb aquesta situació. L’Ajuntament s’ha compromès a continuar col·laborant, en aquest aspecte, a través de la Policia Local.  

NdP