Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els veïns i veïnes ocupen l'N-150 amb el desig que sigui permanent

Aquest diumenge es va celebrar l'acte lúdic i festiu "Viu l'Avinguda del Vallès", que va tallar el pas a vehicles i va omplir la via de jocs infantils, música, balls i esports. Aquest acte era la culminació del procés de participació ciutadana de dos anys, en el qual entitats veïnals, ciutadania i personal tècnic dels municipis han fet propostes per millorar aquest eix viari i el seu entorn, fent-lo més amable, sostenible i pacificat de trànsit.

La carretera N-150 es va convertir aquest passat diumenge, 3 de juliol, encara no només fos per unes hores, en un espai tancat al trànsit i d'ús exclusiu per als veïns i veïnes de Ripollet, Cerdanyola, Barberà i Montcada i Reixac. Diumenge al matí, en el tram entre el carrer de Tiana i l'avinguda de la Creu Roja, es va celebrar la jornada lúdica i festiva "Viu l'Avinguda del Vallès". Centenars de persones van poder gaudir de diverses actuacions i activitats familiars, i van omplir la via durant tot el matí, malgrat la intensa calor. L'acte va comptar amb tot un reguitzell d'activitats, des de jocs infantils i música fins a balls i esports, per escenificar i reclamar que una altra N-150 és possible.

A la jornada hi van assistir representants polítics de l'AMB i els ajuntaments metropolitans implicats: Jordi Sànchez, vicepresident de Polítiques Urbanístiques de l'AMB i primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Montcada i Reixac; Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola del Vallès; José María Osuna, alcalde de Ripollet, i Xavier Garcès, alcalde de Barberà del Vallès. Tots van exposar la voluntat de convertir l'N-150 en una via per a les persones, que deixi de ser una via de pas per convertir-se en un eix d'unió i vertebrador entre els quatre municipis, on la mobilitat sostenible i la presència de natura siguin prioritaris.

DSC_0243.JPG

En el seu parlament, l'alcalde de Ripollet, José M. Osuna, va expressar el seu desig que "l'N-150 sigui un espai de trobada i connexió, que recuperi la seva centralitat dins dels nostres municipis, una avinguda dedicada a les persones i no tant al vehicle privat, i que serveixi de revulsió per als barris per on passa, per als seus veïns i veïnes, que reclamen millores des de fa anys".

Aquest esdeveniment festiu culmina un procés de participació ciutadana de dos anys, en què entitats veïnals, ciutadania i personal tècnic dels municipis han treballat en una proposta d'accions per millorar aquest eix viari i el seu entorn. Fins a 2.000 persones han col·laborat en els diferents espais de participació, d'on han sortit diferents propostes, recollides en un document que marca el pla d'actuació per transformar la via.

DSC_0187.JPG

Propostes del pla d'actuació

El projecte Avinguda del Vallès pretén que la via es converteixi en un espai amable i pacificat, que afavoreixi la mobilitat sostenible (a peu, en bicicleta i transport públic), la sostenibilitat i la integració paisatgística. A més, té l'objectiu de dotar de serveis i vitalitat el seu entorn perquè sigui un espai atractiu i cohesionador.

Aquest document estratègic recull un total de vuit accions transformadores:

 • Reurbanitzar l'avinguda
 • Connectar Barberà amb Cerdanyola i Ripollet a través de la mobilitat sostenible: a peu, en bicicleta i transport públic
 • Impulsar la mobilitat sostenible
 • Crear itineraris saludables, col·locar més vegetació al voltant i reduir la contaminació acústica
 • Reordenar l'amplada de diferents trams
 • Preservar i visibilitzar el patrimoni, com per exemple col·locar senyalització comuna als edificis històrics i fomentar la cultura popular de l'indret
 • Impulsar el comerç local i l'activitat econòmica
 • Definir els usos dels espais de l'entorn

DSC_0185.JPG

Avinguda del Vallès: Un projecte pioner

El projecte Avinguda del Vallès és pioner en el desenvolupament de les avingudes metropolitanes, un sistema de vies per cohesionar el territori i connectar tots els municipis. El projecte Avinguda del Vallès s'emmarca dins la xarxa RiConnect, una de les 23 xarxes d'acció que formen part del programa europeu URBACT, un programa de cooperació territorial per fomentar el desenvolupament urbà integrat i sostenible. La xarxa RiConnect té un pressupost de 750.000 €, dels quals 575.000 € són finançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Les vuit àrees metropolitanes implicades són les següents:

 • Àrea Metropolitana de Barcelona
 • Area Metropolitana do Porto
 • Krakow Metropolis Association
 • Major Develepment Agency Thessaloniki
 • Métropole du Grand Paris
 • Obszar Metropolitalny Gdansk-Gdynia-Sopot
 • Transport for Greater Manchester
 • Vervoerregio Amsterdam

JS

DSC_0173.JPG

DSC_0179.JPG

DSC_0192.JPG

DSC_0195.JPG

DSC_0210.JPG

DSC_0238.JPG

DSC_0251.JPG