Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els usuaris volen que el Casal d'Avis sigui un espai de trobada, on aprendre i divertir-se

Aquestes són les principals conclusions del procés participatiu "El Casal és teu", que va portar a terme l'Ajuntament de Ripollet entre l'octubre i el desembre. Van participar més d'un centenar de persones a les sessions informatives del procés i més de 200 van omplir l'enquesta amb propostes.

Els usuaris i usuàries del Casal d'Avis volen que sigui un lloc on trobar-se i conèixer gent, on aprendre i divertir-se, que sigui accessible per a tothom i que s'hi millori la climatització. Aquestes són les principals conclusions que es poden extreure del procés participatiu "El Casal és teu", presentades pel regidor de Gent Gran, Eric Plata, aquest dilluns, 24 de gener. El procés per definir un nou model de Casal d'Avis estava adreçat especialment a les persones usuàries del Casal, però obert a tota la ciutadania i a les entitats. Després de dues sessions informatives, celebrades el mes d'octubre, amb una participació de més d'un centenar de persones, es va realitzar una enquesta durant el mes de desembre, que ha servit per elaborar l'informe que es va presentar. En total, es van recollir un total de 204 enquestes, 200 d'elles en paper dipositades a les urnes i 4 qüestionaris fets en línia a ripollet.cat. L'urna del Casal d'Avis va ser la que més enquestes va rebre durant tot el procés.

Un lloc on socialitzar i fer activitats

De l'estudi es desprèn, com explica Plata, que "les persones grans del nostre municipi no plantegen grans canvis, però sí millores a nivell d'infraestructures". Així, quant a les motivacions per anar al Casal d'Avis les opcions més proposades van ser: dur a terme activitats amb altres persones (61%), disposar d'un punt de trobada (58,5%), gaudir d'activitats de diversió (41%) i gaudir d'activitats d'aprenentatge (36,5%). Quant a les funcions que hauria de tenir el Casal, un 55,8% indica que ha de ser un lloc on aprendre coses, el 46,2% opina que és un lloc on fer activitats per divertir-se i entretenir-se, el 41,2% per conèixer gent, però també per tenir cura de la salut (38,7%) i on fer activitats de voluntariat (31,7%).

Quant a les activitats que més s'han demanat són ball (64,4%) i els viatges i excursions turístiques (63,9%), seguides de les sortides culturals (47,5%), i activitats socials com dinars i sopars (47%). Les persones participants també proposen comptar amb un programa de teatre i música, conferències, activitats familiars i cinefòrum, entre d'altres. Pel que fa als tallers, els més demanats són els de memòria (63,2%), teatre (55,2%), manualitats (51,2%), poesia (47,8%) o noves tecnologies (44,8%). Coincideix que la majoria de tallers demanats ja estan actius en aquests moments, excepte el de manualitats, per falta de demanda. Altres tallers demanats amb més d'un 20% són els de cant coral; relaxació-ioga-taitxí; tertúlia literària; classes de ball; pintura i dibuix; musicoteràpia; taller d'escriptura; taller de jocs de taula; costura; cuina saludable, i artteràpia. La majoria de persones enquestades, prop del 75%, prefereixen fer les activitats i tallers durant el matí.

En relació als espais, les persones enquestades valoren tres com els més importants, que són el bar, la perruqueria i el podòleg, a més de considerar necessària la figura d'un conserge. Quant a les millores en la infraestructura, es proposa millorar l'accessibilitat a l'edifici i de les voreres de l'entorn, millorar portes d'entrada i emergència, finestres, decoració o neteja i la climatització de la sala d'ordinadors, entre d'altres. També es suggereix reformar el bar, però aquest aspecte s'ha decidit deixar per més endavant, per tal de no endarrerir la seva posada en marxa. Des de la Regidoria, s'està treballant perquè la licitació del contracte del bar es concreti "al més aviat possible".

Tot i que s'ha donat l'opció de canviar el nom, més del 60% aposta per mantenir el de Casal d'Avis. També es valora positivament la possibilitat de fer activitats a altres equipaments, com ara el Centre Cultural, el Poliesportiu o a centres cívics del municipi.

Pendents d'una reunió per explicar els resultats

Com ha explicat el regidor de Gent Gran, Eric Plata, "ens queda pendent fer una sessió presencial per explicar aquestes conclusions, ja que hem detectat que és la forma que prefereixen les persones usuàries, però lamentablement, no ens ho permet la situació sanitària".

En definitiva, com ha detallat el regidor, "a grans trets, el que demanen les persones usuàries té més relació amb el programa d'activitats, detalls d'organització i petits arranjaments a la infraestructura que no pas amb el model de gestió o el funcionament de l'equipament". Eric Plata s'ha compromès a estudiar les prioritats i començar ja a treballar en les millores proposades, a més d'anunciar que està previst que aquest 2022 es posi en marxa la figura d'una dinamitzadora del Casal que pugui coordinar-se amb altres entitats a banda de l'Associació de Jubilats, com ara Creu Roja o La Gresca, per tal de proposar activitats i oferir una mirada més global.

Actualment, el Casal d'Avis obre de 10 a 13 h i de 16 a 19 h, acollint tallers d'informàtica, memòria i ús del mòbil al matí, a càrrec de l'Ajuntament, i grups de teatre, poesia i coral a la tarda, a càrrec de l'Associació de Jubilats, que és qui s'encarrega d'obrir i tancar l'equipament, fins que el contracte del bar estigui licitat. De moment, el ball de diumenge, no es realitza com a mesura de precaució per la COVID-19.

NdP/JS