Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil desmantellen una mineria de criptomonedes a Ripollet que va defraudar 4,5 M € en consum elèctric

L'operació conjunta va començar fa quasi dos anys, amb la investigació d'una organització criminal especialitzada en el tràfic de drogues i contraban de tabac. A partir d'aquestes detencions, va començar el seguiment d'un home, de 30 anys i de Salou, que regentava una nau industrial a Ripollet on els consums d'electricitat eren desmesurats.

Foto: Mossos d'Esquadra..
Foto: Mossos d'Esquadra.

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han desarticulat, en una operació conjunta, una mineria clandestina de criptomonedes, que estava instal·lada en una nau industrial de Ripollet. Els agents van intervenir 85 ordinadors que estaven connectats de manera fraudulenta al subministrament elèctric. L'operació d'entrada i registre de la granja de criptomonedes es va dur a terme el passat 21 de febrer, tot i que els Mossos ho han fet públic aquest cap de setmana.

El dispositiu policial també va detenir el principal sospitós de l'entramat, un home de 30 anys i de Salou, que regentava aquesta nau industrial, i ja estava sota sospita per un anterior cas de contraban de tabac i tràfic de drogues. Ara se li imputen els delictes de pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric. La investigació continua oberta i els cossos policials no descarten més detencions.

Una operació que es remunta quasi dos anys

La detenció del sospitós i intervenció d'aquesta mineria clandestina de criptomonedes es va originar fa quasi dos anys, l'any 2022, quan un operatiu policial va començar a investigar una possible organització criminal establerta a Tarragona i les Terres de l'Ebre. L'operació va acabar amb la detenció d'un entramat d'onze persones especialitzat en el contraban de tabac i tràfic de drogues, que transportaven per terra o amb narcollanxes. A partir d'aquestes detencions, els investigadors van començar a seguir la pista de l'home de 30 anys, de Salou, que subministrava droga als membres de l'organització desmantellada.

El març de 2023, fa un any, els agents policials van detectar que l'investigat regentava una nau clandestina a Ripollet on els consums d'electricitat eren desmesurats, tenint en compte les seves dimensions. Les seves vigilàncies i seguiments van concloure que, dins de la instal·lació, hi havia una mineria clandestina de criptomonedes. Per tot això, l'equip conjunt de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil van entrar a la nau el passat 21 de febrer. El dispositiu va detenir el principal investigat i va intervenir 85 ordinadors que estaven connectats de manera fraudulenta al subministrament elèctric.

De la investigació, es desprèn que el detingut s'encarregava del manteniment dels equips informàtics i havia utilitzat un entramat d'empreses pantalla per desviar els beneficis de la producció de les criptomonedes. Des del 2021, hauria defraudat a l'empresa subministradora d'electricitat gairebé 4,5 milions d'euros.

Redacció ripollet.cat – NdP/JS