Els afectats per la pòlio es reivindiquen com a víctimes del franquisme
El ripolletenc Alberto Castro, sotspresident de l'entitat Entretots, va formar part de la delegació que va comparèixer l'1 de desembre al Congrés dels Diputats davant la Comissió de Discapacitat de la Llei de Memòria Democràtica, per aconseguir que es reconeguin les persones amb pòlio com a víctimes del franquisme.
Entretots i Cota Cero han comparegut al Congrés dels Diputats.
A mitjans del segle XX, es va produir una gran epidèmia. Es tractava de la poliomielitis, més coneguda com a pòlio, una malaltia que afecta el sistema nerviós dels infants més petits, atacant la membrana protectora de les neurones, bàsicament del sistema motor. Aquestes neurones moren i, per tant, totes les articulacions i músculs dels nens i nenes es veuen afectades. L'epidèmia va sorgir als Estats Units i, ràpidament, es va estendre per tot el món. El doctor Jonas Salk va desenvolupar la primera vacuna efectiva contra la pòlio i l'any 1955 es va començar a distribuir per quasi tot el món. El règim franquista a Espanya, però, va negar sistemàticament l'existència de casos de pòlio al país i, per tant, la vacuna no va arribar a Espanya fins a l'any 1963, 8 anys després. La pòlio ja havia afectat milers d'infants. La negativa del franquisme a reconèixer la malaltia i a atendre els seus malalts va agreujar encara més els seus efectes.
Després d'anys de reivindicació, les entitats Entretots i Cota Cero van comparèixer l'1 de desembre davant la Comissió de la Discapacitat de la Llei de Memòria Democràtica per reclamar que es reconegui els afectats per la pòlio com a víctimes del franquisme. Una de les persones que van comparèixer va ser el ripolletenc Alberto Castro, sotspresident d'Entretots, juntament amb el president de Cota Cero, Javier García. Castro recorda que, tot i que van inervenir ells dos, va "parlar en nom de molta més gent, entitats i companys que porten treballant, reivindicant i lluitant des de fa molts anys". Una de les dificultats que es troben és la manca d'informació sobre l'afectació de la pòlio durant aquells anys a Espanya.
Representants d'Entretots i Cota Cero abans d'entrar a la compareixença al Congrés dels Diputats.
"La negativa reiterada, documentada i, fins i tot, criminal del règim franquista provoca que no sabem quantes persones van morir ni van estar afectades per la pòlio; tot i que es parla que podien arribar a ser més de 42.500 infants morts", assenyala Alberto Castro. Per al representant ripolletenc, la compareixença del dia 1 pot servir "per posar a sobre la taula moltes problemàtiques que pateixen les persones amb discapacitat i crear sinergies, ja que s'ha parlat de treballar conjuntament amb l'administració perquè hi hagi un mapa real i autèntic de les persones afectades per la pòlio hi ha a Espanya". Alberto Castro destaca que, en qualsevol cas, dins del col·lectiu d'afectats per la pòlio, "no hi ha cap pretensió d'una indemnització, però sí un reconeixement".
Podeu veure l'entrevista sencera a l'Info Setmanal en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=n437-9xBYwM&t=2202s.
JS