Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El PSC presenta els seus criteris per als futurs canvis de nom de carrers i espais públics de Ripollet

Segons els socialistes, s'haurien de retirar els noms d'antics representants franquistes, incrementar el nombre de noms de dones, donar preferència a les persones nascudes o veïnes de Ripollet, i millorar les plaques dels carrers i places amb dades destacades de la persona reconeguda.

El Partit dels Socialistes a Ripollet ha presentat aquesta setmana una proposta de criteris a seguir per tal d'actualitzar i canviar noms de carrers, places i espais públics de la ciutat. El PSC ja ha fet arribar aquests criteris a la Comissió de nomenclàtor, que és l'organisme encarregat d'aquesta tasca de revisió i renovació dels noms d'espais i equipaments de la ciutat. Luís Tirado, 1r secretari del PSC a Ripollet, i Ramon Martos, representant socialista a la Comissió, han assegurat en roda de premsa que esperen que aquest document es pugui discutir en la pròxima reunió de la Comissió, prevista per a mitjans d'aquest mes de gener. "Anem amb la ment molt oberta, oberts a rebre noves propostes i a consensuar-les", ha explicat Luís Tirado.

Un dels punts més importants per als socialistes és retirar els noms de persones que van pertànyer a l'administració o organització política de la dictadura franquista, fos quin fos el seu nivell de responsabilitat. En aquest sentit, el PSC considera que hi ha dos noms d'equipaments municipals molt significatius que s'haurien de canviar. Es tracta de les escoles Enric Tatché i Francesc Escursell, que prenen el nom de dos regidors de l'Ajuntament de l'època franquista. "Volem que la mateixa comunitat educativa sigui la que faci un procés intern i decideixi quin nom vol per al seu centre", ha assenyalat Luís Tirado. "Que aquestes escoles encara conservin aquest nom és un demèrit pedagògic, ¿què els hi hem de dir als alumnes d'aquests centres? ¿Que es pot ser regidor durant una dictadura i després posaran el teu nom a una escola?", ha indicat Ramon Martos.

Per altra banda, considerant que l'Estat Espanyol és laic, els socialistes creuen convenient canviar els noms amb connotacions religioses, excepte amb aquells noms que han transcendit a l'àmbit cultural o les tradicions catalanes, com ara Sant Jordi o Verge de Montserrat, per exemple. En un altre sentit, el PSC té present que hi ha un gran desequilibri entre noms de dones i d'homes, que s'ha de corregir. I, a la vegada, aposta per escollir preferentment noms de persones nascudes o veïnes de Ripollet. Un dels últims criteris que especifica el Partit dels Socialistes és que es renovin les plaques dels carrers i espais públics, ampliant la informació de la personalitat representada. Així doncs, creuen que la placa del carrer hauria d'incloure el nom complet, el període en el qual va viure aquesta persona i els fets meritoris pels quals va destacar.