Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte de la passera sobre el riu Sec millorarà l'entorn mediambiental

Els treballs del gual inundable entre els dos marges del riu es van iniciar ara fa dues setmanes i tenen un pressupost aproximat de 260.000 €. El projecte servirà també per potenciar la qualitat ambiental d'aquest espai fluvial, amb la plantació de vegetació autòctona.

Ara fa dues setmanes que es van posar en marxa les obres per construir una passera que permetrà travessar el riu Sec des del parc Massot fins al camí del passatge de l'Ermita. El cost d'aquesta actuació és de 257.498,25 €, que està majoritàriament finançat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb una aportació de 193.123,69 €, als quals s'hi ha de sumar la contribució de l'Ajuntament de Ripollet de 64.374,56 €.

La construcció d'aquest gual inundable persegueix uns objectius globals. Per una banda, s'adequarà l'espai per a l'ús dels vianants i s'impulsarà la mobilitat d'una banda a l'altra del riu d'una manera sostenible. Per altra banda, es recuperarà mediambientalment aquest curs fluvial, contribuint a crear un espai natural i obert, interconnectat amb tot l'entorn verd del riu Sec i del riu Ripoll, que aportarà qualitat ambiental i salut als veïns i veïns de Ripollet i Cerdanyola. Aquest projecte de passera sobre el riu Sec s'emmarca dins del Programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG) de l'AMB, que compta amb finançament europeu FEDER.

FJdmuc3WQAA71pI.jpg

Les intervencions més importants que es portaran a terme són les següents:

  • Construcció d'un gual de formigó de 20,35 metres de longitud i 4 metres d'amplada, transitable per a vianants i bicicletes.
  • Col·locació d'escales de ceràmica per arribar des del parc Massot i salvar el desnivell entre el passatge de l'Ermita i el pas fluvial.
  • Naturalització de l'espai fluvial: plantació de vegetació arbustiva i arbrat autòcton a la llera, i plantes enfiladisses que cobreixin els talussos. Es pretén reforçar i diversificar la vegetació existent per augmentar-hi la biodiversitat.

Un riu que flueix d'esquena als nuclis urbans

El riu Sec neix a Sant Llorenç del Munt i avança pels municipis de Matadepera, Terrassa, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Ripollet, on acaba desembocant al riu Ripoll. Té una extensió de 52 quilòmetres quadrats i representa el 4% del total de la conca del Besòs.

La situació actual del riu Sec és que el seu curs fluvial està totalment desvinculat de les activitats i usos de la vida urbana dels municipis que travessa. A més, el riu es troba fragmentat pel pas d'infraestructures com la C-58. Amb aquest tipus d'actuacions, l'AMB té l'objectiu de capgirar aquesta circumstància i superar la fragmentació territorial, apropar els rius a la ciutadania i fer d'aquests espais un lloc de gaudi i oci, impulsant el respecte i la conservació de la natura.

NdP/JS