Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple Municipal aprova la modificació de les taxes de la recollida de residus i dels serveis esportius

L'increment de les taxes va rebre el vot favorable del Partit dels Socialistes i Esquerra Republicana, i el vot contrari de Decidim, Vox i Partit Popular. El Ple Municipal es pot recuperar íntegrament al web ripolletradio.cat o al canal de Youtube Ripollet TV.

 

El Ple Municipal extraordinari de l'Ajuntament de Ripollet, celebrat aquest dijous 19 d'octubre, va aprovar la modificació de les ordenances fiscals per a l'any vinent, uns canvis que afecten dues taxes, la prestació de serveis esportius i la gestió de residus. La resta d'impostos no es toquen. La modificació va rebre el vot favorable del Partit dels Socialistes i Esquerra Republicana, i el vot contrari de Decidim, Vox i Partit Popular. El Ple Municipal es pot recuperar íntegrament al web ripolletradio.cat o al canal de Youtube Ripollet TV.

La regidora d'Economia, Eva Herrera, va començar el plantejament del punt explicant que, arran d'un informe financer de l'any 2022 de l'interventor, l'actual Govern Municipal va detectar un desequilibri pressupostari de 3,4 milions d'euros. "Hi ha un desequilibri entre els ingressos reals que vam rebre l'any 2022 i les despeses que generem com Ajuntament, l'anterior govern va gastar més del que va guanyar; per això plantegem aquest increment en aquestes dues taxes, intentant generar la menor repercussió per a la ciutadania", va indicar Herrera.

ripollet-ple-231019-14.jpeg

La regidora d'Economia, Eva Herrera, durant la intervenció en el Ple Municipal.

Així doncs, tal com va explicar la regidora socialista, s'incrementaran alguns preus dels serveis esportius com és el cas dels abonaments, amb una mitjana de pujada de la taxa de 5,85 €, i d'altres es mantindran, com les activitats dirigides i els bons de les piscines. La taxa de prestació dels serveis esportius no s'ha actualitzat des de 2012. Per altra banda, en referència a la taxa de la gestió de residus, com marca la llei 7/2022, de residus i sòls contaminats, l'Ajuntament té l'obligació de cobrir el 100% del seu cost a data 1 de gener del 2025. Per aquest motiu, el Govern Municipal ha proposat un increment progressiu de la taxa en els pròxims dos anys, i l'any vinent serà de 91,88 € en els domicilis particulars. D'aquesta manera, es cobrirà el 61,77% del servei. "També es proposa una millora de les bonificacions en la taxa de residus d'un 10% per al 2024, que els veïns no hauran de demanar, sinó que la tramitarà directament l'Ajuntament", va afegir la regidora d'Economia.

ripollet-ple-231019-6.jpeg

El portaveu del Partit Popular, Víctor Diéguez.

En el seu torn de paraula, el portaveu del Partit Popular, Víctor Diéguez, va lamentar que "dos governs d'esquerres i independentistes ens han fet servir de conillets d'índies en el tema de les escombraries, i el que abans valia escassament un milió d'euros, ara n'haurem de pagar 3". Respecte a l'altre increment, Diéguez va assenyalar que "el Govern no té una direcció clara de les seves prioritats, ja que, durant la campanya electoral, deia que volia promocionar l'àmbit dels esports, però apuja desmesuradament els abonaments mensuals i familiars".

A continuació, va ser el torn de Roger Bayó, portaveu d'ERC, qui va defensar aquest increment de les taxes. "La taxa del Poliesportiu no s'havia actualitzat en més de 10 anys i només suposa l'increment de l'IPC acumulat, era del tot necessària, tot i que continua sent deficitària", va indicar el republicà. Per últim, Bayó va advertir que "l'increment en la taxa de la recollida de residus és d'obligat compliment a tot l'Estat, i hem de comptar que a Ripollet teníem una taxa molt inferior a tots els municipis del nostre entorn".

ripollet-ple-231019-8.jpeg

Argyris Hortas, portaveu de Vox.

Tot seguit, el portaveu de Vox, Argyris Hortas, va criticar aquest increment de preus i va esgrimir que "tant li fa que sigui un contracte heretat, sempre s'escuden en aquesta excusa en lloc de buscar solucions". Hortas va tirar en cara al Govern Municipal que, "en lloc de tornar contenidors al carrer, han augmentat el cost en 240.000 euros anuals". El portaveu de Vox va acabar la seva intervenció, criticant que "es penalitzi als veïns que reciclin malament, quan no és la seva feina i és una responsabilitat de l'administració".

ripollet-ple-231019-10.jpeg

La portaveu de Decidim, Txell Caler.

El torn de paraula va acabar amb la portaveu de Decidim, Txell Caler, qui es va plànyer que el Govern Municipal "faci servir els governs de Decidim d'excusa per fer el que fan tots els ajuntaments socialistes veïns, que és apujar taxes i demanar esforços a la gent". Caler va desmentir que el sistema de recollida de residus Ripollet Aporta fos més car: "El sistema té un cost més gran en la seva recollida, però gràcies a una millor recollida selectiva hi ha un estalvi en el cost de tractament d'aquests residus i, a més, es beneficia d'un retorn econòmic per part de l'AMB".

L'alcalde de Ripollet, Luis Tirado, va voler respondre totes les intervencions. A Víctor Diéguez, portaveu del PP, li va retreure que algunes de les mesures que havia exposat ja existien, com ara la bonificació als vehicles elèctrics. Al portaveu de Vox, Argyris Hortas, li va respondre que "abaixar impostos, amb un dèficit de 3,4 milions, és impossible; a ningú li agrada apujar impostos, però l'alternativa és tancar o reduir serveis, i això no ho volem fer". Per últim, Tirado li va tirar en cara a Txell Caler, portaveu de Decidim, que l'any 2022 l'anterior govern "va tenir uns ingressos de 45 milions i unes despeses de 48 milions, però vostès parlaven d'un superàvit de quasi un milió i mig". En la darrera intervenció, Txell Caler li va retreure a l'alcalde el seu to en la rèplica.

ripollet-ple-231019-4.jpeg

L'alcalde de Ripollet, Luis Tirado, va respondre les crítiques dels grups de l'oposició.

El Ple Municipal va acabar amb l'aprovació d'aquesta modificació de taxes amb els vots favorables de PSC i ERC, i el vot contrari de Decidim, Vox i PP.

Redacció ripollet.cat - JS