Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta el primer Pla d'Habitatge de Ripollet

El Govern Municipal ha avançat el Pla Local d'Habitatge que portarà a l'aprovació del Ple d'aquest dijous. El document recull les accions relacionades amb l'habitatge ja en marxa, així com el full de ruta de la política d'habitatge dels pròxims sis anys.

DSC_0483.JPG

 

El Pla, que inclou la diagnosi habitacional de Ripollet, permetrà implementar que un 30% del que es construeixi –a les promocions a partir de 10 habitatges- sigui per a habitatge social (protecció oficial, lloguer social, etc.). En aquesta línia, també es durà al Ple la modificació del PGM de reserva parcial d'habitatge de protecció pública al sòl urbà de Ripollet, que és l'instrument administratiu per fer-ho possible.

Reivindicació de la PAH

La presentació ha anat a càrrec Reyes Muñoz, segona tinenta d'alcalde i regidora de Serveis Socials, Habitatge i Urbanisme. Ha començat la seva intervenció recordant l'origen del Pla, arran la moció impulsada per la PAH Ripollet-Cerdanyola, el 31 de gener de 2019. La PAH va denunciar la situació urgent de crisi de l'accés a l'habitatge, i va reclamar l'ampliació del parc social fins al 15% l'any 2029 a tota Espanya, i en concret a Ripollet fins al 30%. La proposta es va aprovar amb el vot de tots els partits polítics menys el PP, que s'hi va abstenir. A partir d'aquí, l'Ajuntament va sol·licitar a la Diputació el servei d'acompanyament per a l'elaboració del PLH, amb el suport de l'empresa PortaCabot. La regidora ha destacat que es tracta del primer Pla d'Habitatge impulsat al municipi, així com el seu caràcter transversal i participatiu, ja que ha comptat amb les aportacions de la PAH, Acollim Ripollet i Jovent Republicà, persones a títol individual i d'una enquesta en línia.

Segons Muñoz, "aquesta és una estratègia integral que respon a les necessitats i problemàtiques actuals, sense oblidar la perspectiva a mitjà i llarg termini, ja que té una durada de 6 anys a partir de la seva aprovació". Assolides les fases de la diagnosi i l'actual, d'exposició pública, arriba l'execució del Pla d'Acció, que inclou actuacions per als col·lectius amb vulnerabilitat residencial, la construcció i adquisició d'habitatge social, dotar de més recursos a les polítiques d'habitatge i incentivar la millora i qualitat del parc residencial.

Eixos del Pla d'Acció del PLH

El primer eix és vetllar per l'atenció als col·lectius amb vulnerabilitat residencial i fer el seguiment i atenció dels col·lectius més necessitats. Serveis Socials i Habitatge ja tenen en marxa actuacions en aquest sentit, com ara el seguiment i gestió de casos de famílies en risc d'excusió social i habitacional i derivacions al SIDH (Servei d'Intermediació de Deutes de l'Habitatge). També faciliten l'accés als ajuts a l'habitatge i estan treballant en ajuts a l'emancipació juvenil i un programa d'habitatge intergeneracional.

En segon lloc, es vol promoure la construcció i adquisició d'habitatge d'ús social, amb tres estratègies: modificacions en el planejament per a la generació de sòl destinat a l'habitatge d'ús social (30%), la promoció de la construcció d'habitatge social (com la futura promoció de 85 habitatges socials en règim de lloguer a l'avinguda de Catalunya) i la promoció de la transformació d'habitatge lliure per a l'ús social (es vol comprar un pis per any per a disposar d'un parc d'habitatges per a emergències socials).

La tercera indicació és dotar de nous instruments i recursos per a les polítiques d'habitatge, així com promoure la planificació i la participació en les polítiques d'habitatge municipals.

Com a quart objectiu trobem la incentivació de la millora i qualitat del parc residencial, ja que la diagnosi detecta la necessitat de rehabilitació d'un envellit parc d'habitatges, la necessitat de fer millores en accessibilitat (rampes i ascensors) i l'aposta per l'increment d'eficiència energètica del parc residencial, molt deficient, ara per ara.

Com a conclusió, la regidora de Serveis Socials, Habitatge i Urbanisme, Reyes Muñoz, ha volgut deixar clar que "aquest no és un pla per encotillar les accions de polítiques d'habitatge, sinó un punt de sortida per reflexionar, créixer i intentar ajudar en les problemàtiques que avui dia ens trobem". Així i tot, ha manifestat que "és prou important que Ripollet tingui per primera vegada un PLH i el govern de Decidim posi focus en les polítiques d'habitatge amb un pla a curt, mitjà i llarg termini on l'habitatge és un dret i no un bé especulatiu".