Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nou sistema de recollida de residus conviurà amb l'antic fins que tothom no tingui el material i la informació necessaris

Com a novetat es mantindran els contenidors actuals -a excepció dels d'envasos a Pinetons, ja que en aquest barri han estat retirats els grocs-, fins que no s'hagi completat la ronda de visites informatives a domicili, senyalitzat les zones del porta a porta i tothom disposi de la targeta i el kit de reciclatge (cubell, pack de bosses i imant).

Parada informativa de Ripollet Aporta de la plaça de Pere Quart repartint els cubells i bosses.
Parada informativa de Ripollet Aporta de la plaça de Pere Quart repartint els cubells i bosses

Inici a Pinetons

Aquest dimarts, 12 de juliol, comença la implantació del nou sistema de recollida selectiva a àrea de Pinetons. Tothom que ja tingui la informació i el kit del cubell i les bosses ja podrà començar a fer servir el nou sistema: el dimarts, de 21 a 22 hores, es podran baixar les bosses dels envasos i el rebuig; i divendres, de 21 a 22 hores, els envasos i el paper/cartró. La resta podrà continuar encara uns dies amb en sistema antic. Quant als envasos, les bosses es podran deixar al costat de les bateries de contenidors. Aquesta situació és temporal i la idea és que tota la població faci la trancissió en poc temps als dies assignats pel porta a porta.

 

Preavís a Centre, Maragall i Can Mas

Una vegada estigui completada tota la informació i organització a la resta de barris, s'avisarà una setmana abans el canvi, primer al Centre i finalment a Maragall i Can Mas. Finalment, un cop rodada cada zona, a l'agost es procedirà a la retirada progressiva dels contenidors sobrants i a l'activació del tancament autòmatic de l'orgànica durant les nits.

 

Convivència temporal del sistema antic i el nou

Per facilitar la implantació del Ripollet Aporta, l’Ajuntament ha decidit que hi hagi una transició entre ambdós sistemes de recollida, els quals conviuran en paral·lel fins que tothom tingui tota la informació i el material per a fer la correcta separació, i sàpiga a on ha de dipositar cada fracció. Les previsions de cara a la posada en marxa del servei en aquest primer sector no s’han pogut assolir i durant tota la setmana restarà instal·lat un punt d’informació i repartiment de material a la plaça de Pere Quart, de 9.30 a 19 h i continuaran les visites als domicilis. En aquesta zona ja es van retirar els contenidors grocs i fins que no es retirin la resta, es podrà continuar utilitzant aquest espai per a dipositar les bosses d’envasos.

Pel que fa a la resta de sectors, es garanteix que totes les persones rebran la informació necessària amb l’antelació suficient a la posada en marxa del Ripollet Aporta, per la qual cosa s’ha espaiat el calendari i reforçat els recursos que s’hi dediquen. Així, aquest mes de juliol es posarà en marxa el servei al sector 1 – Centre i, tot seguit, al sector 2 - Maragall i Can Mas, tenint en compte les especificitats de cada sector. Quant al sector 4 – Tiana Pont Vell, es manté la data prevista de l’inici del sistema al setembre. Els veïns i veïnes de cada sector seran informats amb antelació suficient, tant de la posada en marxa del sistema com de la retirada de contenidors.

Durant el mes d’agost, i de forma progressiva, s’aniran tancant els contenidors d’orgànica, així com les bústies de tèxtil sanitari, tenint en compte que prèviament ja hauran arribat a tots els domicilis les targetes per obrir-los.

Recordem que la ciutadania té al seu abast el telèfon i el WhatsApp d’informació del Ripollet Aporta 658 912 786, que juntament amb l’Oficina ubicada al carrer de Maragall, 7, ofereixen atenció de dilluns a divendres, d’11 a 14 h i de 16 a 20 h. També es pot utilitzar el correu electrònic ripolletaporta@ripollet.cat i visitar l’espai web ripollet.cat/ripolletaporta.

 

ripollet aporta 03 - informadors.jpg

Els informadors assessoran els veïns i comerciants del nou sistema.

Les 10 claus del nou sistema de recollida selectiva de residus

 

1.   Implantació per zones

El nou servei de recollida selectiva de residus Ripollet Aporta s’implantarà de forma progressiva per zones. Començarà a Pinetons (zona 3), seguirà a la zona Centre (zona 1) i finalement arribarà a Maragall i Can Mas (zona 2).

Prèviament, totes les cases rebran una carta amb una targeta i informació sobre la separació de residus i el nou sistema de recollida. Paral·lelament, també es lliuraran a domicili uns kits amb material per facilitar la recollida selectiva.

Quant totes les zones estiguin rodades, a l'agost es retiraran progressivament de la via pública els contenidors sobrants, aproximadament el 60%, i es farà l’adequació dels contenidors d’orgànica.

Quant a Can Tiana-Pont Vell, tindrà una fórmula especial, per la seva proximitat a Cerdanyola. El canvi s’aplicarà a partir del 5 de setembre (vegeu punt 6).

2.   L’orgànica, al contenidor marró de 8 a 22 h

Els residus orgànics, que són els que poden provocar més olors, es podran continuar llençant als contenidors marrons. La diferència amb el sistema antic és que l’obertura serà amb targeta magnètica i amb el telèfon mòbil, a través d’una app, que es podrà vincular a la targeta, perquè tothom de la casa pugui fer-ne ús, sense necessitat de dur-la a sobre. De nit, els contenidors marrons estaran tancats.

3.   El vidre al verd, com sempre

Els contenidors del vidre es mantindran com fins ara, oberts en tot moment i a tota la ciutat. L’horari recomanat d’ús és de 8 a 22 h. S’ha decidit així perquè, actualment, sense cap altra mesura, ja s’està reciclant el 60% dels residus de vidre. Es tracta d’una xifra molt positiva, que contrasta amb la resta de fraccions, especialment l’orgànica, que és de només el 29%.

4.   Dos dies per als envasos i un dia per al rebuig/paper-cartró

Una vegada es retirint els contenidors gris i groc, la recollida porta a porta serà dos dies a la setmana, a tot Ripollet per igual, excepte a Can Tiana-Pont Vell. Un dia es recolliran els envasos i el rebuig i un altre els envasos i el paper-cartró. Totes aquestes deixalles es podran baixar entre les 21 i les 22 h i la mateixa nit es retiraran. Així, l’impacte dels sorolls i brutícia relacionada amb les escombraries es veurà molt reduïda, com també l’espai que ocupen les bateries de contenidors actuals. Els dies de recollida variaran segons la zona i seran de dilluns a diumenge, excepte els dissabtes.

5.   El rebuig, en bosses homologades

El principal repte del nou sistema de recollida selectiva és reduir el rebuig (fins ara el contenidor gris), on sol anar bona part de la brossa que es podria reciclar. Per fomentar-ne un ús responsable, s’hauran de fer servir obligatòriament unes bosses homologades amb una identificació del domicili d’on procedeixen. Aquestes bosses es lliuraran amb el kit d’inici a cada habitatge i després es reposaran a l’Oficina de Ripollet Aporta (ubicada al Centre Cívic Maragall), ensenyant la targeta. Quant a la matèria orgànica haurà d’anar en bossa compostable (marró) i els envasos en una bossa semitransparent (sol ser groga). Es podran fer servir les del supermercat o demanar-ne gratuïtament a l’Oficina. Finalment, el paper es traurà en bossa de paper i el cartró plegat.

6.   El cas de Can Tiana-Pont Vell

Cal tenir en compte que el calendari d’implantació i el sistema que hem descrit fins ara no és aplicable als barris de Can Tiana i del Pont Vell, per la seva proximitat a Cerdanyola. En aquests barris, es mantindran els contenidors actuals, però, a partir del 5 de setembre, els contenidors marró, gris i groc s’obriran amb targeta i estaran tancats a les nits. Per contra, el blau i el verd continuaran oberts.

7.   Àrees d’emergència

Són punts d’emergència on dipositar les bosses de tota mena de residus, pensats per aquelles situacions en què sigui impossible baixar-les el dia o hora corresponent, com ara les persones que treballen de nit. Hi haurà una àrea fixa al costat de la nau de serveis del polígon Cadesbank, entre els carrers de Molí i Bilbao (funcionarà de 8 a 22 h), i dues àrees mòbils (17 a 22 h). Aquest sistema tindrà un ús limitat.

8.   Bústies per als bolquers i compreses

El nou servei Ripollet Aporta es complementa amb les bústies per a residus de tèxtil sanitari, uns contenidors per recollir productes com ara bolquers, compreses, etc. Es tracta d’uns petits contenidors tancats, que també s’obriran amb la targeta. Es podran utilitzar sense limitacions, però caldrà demanar-ne accés a l’Oficina de Ripollet Aporta o a ripolletaporta@ripollet.cat. Aquestes bústies se situaran a diferents punts de la ciutat, tenint en compte les necessitats del servei.

ripollet aporta 02.jpg

Les bústies de tèxtil sanitari s'han començat a instal·lar en diversos llocs de la ciutat.

9.   El kit de reciclatge

Es repartirà progressivament per zones a cadascun dels prop de 16.000 habitatges de Ripollet el material necessari per participar correctament en el nou sistema de recollida. Es donarà un cubell reixat per a l’orgànica; un imant amb el calendari de recollida de cada fracció segons el sector; un plànol amb les ubicacions de les Àrees d’emergència mòbils, i bosses amb identificador per a la fracció rebuig i sense identificar per a l’orgànica i els envasos. Així mateix, arribarà per via postal la targeta per obrir els contenidors.

El nou servei compta amb l’acompanyament d’una trentena d’educadors ambientals, contractats amb el suport de Ripollet Impulsa, que tindran la funció d’informar els veïns o comerços per a la millora de la separació selectiva dels residus.

10. On és l’Oficina de Ripollet Aporta?

L’Oficina de Ripollet Aporta està al Centre Cívic Maragall (c. de Maragall, 7). Allà es podran resoldre dubtes, traslladar incidències, demanar més bosses homologades, sol·licitar una nova targeta en cas de pèrdua o demanar permís per utilitzar les bústies de tèxtil sanitari, entre altres.

A més, podeu trobar tota la informació sobre el nou servei a ripollet.cat/ripolletaporta, on hi ha un apartat de preguntes freqüents on es dona resposta als dubtes més habituals que poden sorgir respecte al nou sistema de recollida de residus. També podeu resoldre dubtes o demanar informació al correu electrònic ripolletaporta@ripollet.cat o al telèfon i Whatsapp 658 912 786. Per acabar, s’ha habilitat el nou canal de Telegram de Ripollet Aporta, on s’informarà periòdicament de l’actualitat i les novetats del servei.

Recollida de residus comercials

A la zona del nucli urbà, tots els residus d’establiments comercials i hostaleria es recolliran porta a porta, excepte el vidre que es continuarà llençant al contenidor obert. Al barri de Can Tiana-Pont Vell, els residus orgànics i de paper i cartró es recolliran porta a porta. Els envasos i el rebuig aniran en contenidor tancat. Com la resta de veïnat, cada establiment tindrà una targeta electrònica o l’aplicació per al mòbil per obrir el contenidor. El vidre continuarà recollint-se en contenidor obert.