Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El mural de memòria històrica LGTBI, buc insígnia de L'Orgull de Ripollet

La Diada LGTBI, l’Orgull de Ripollet mantindrà el to festiu, amb activitats i concerts, però també el reivindicatiu, especialment amb la demanda d’una llei Trans inclusiva i contra l’LGTBI-fòbia.

Cartell de la Diada LGTBI.
Cartell de la Diada LGTBI

Ripollet celebra enguany la Diada LGTBI, tancant com fa habitualment els actes de l’Orgull a la comarca. Des del passat 28 de juny, Dia Internacional de L'orgull LGTBI, ja oneja a l’Ajuntament la bandera de l’arc de Sant Martí i a Cal Teixell (Ripollet Ràdio) la del Pollet LGTBI, ara amb un crespó negre, després de les darreres agressions LGTBI-fòbiques, entre elles el crim de A Corunya. Aquests fets, que se sumen a les prop d’un centenar d’agressions registrades a Catalunya en el que portem de 2021, han provocat que la Diada LGTBI prengui un caire més reivindicatiu, amb el suport d’entitats com Proud Ripollet, l’Observatori Contra l’Homofòbia i Gais Positius.

Cartell Diada LGTBI Ripollet amb el programa d'actes i una imatge del mural LGTBI

El cartell d’enguany l’il·lustra la imatge dels matrimonis igualitaris del mural de memòria històrica LGTBI de Ripollet, que ha sofert quatre actes vandàlics des del mes de gener, com a símbol de la lluita pels drets LGTBI i contra la LGTBI-fòbia. “No podem permetre més agressions lgtbi-fòbiques de cap tipus i és necessari que totes les administracions prenguin mesures immediatament”, ha assegurat el regidor de Polítiques LGTBI, Fran Sánchez.

Així, el pròxim 17 de juliol, aprofitant la inauguració oficial del mural, s’ha fet una convocatòria per a rebutjar les agressions LGTBI-fòbiques. L’acte comptarà amb parlaments i la presència d’autoritats de la Generalitat i representants d’entitats LGTBI d’arreu del territori, com la Mar Cambrollé, presidenta d’ATA (Associación Trans Andalucía-Sylvia Rivera), que lliurarà a Ripollet la distinció de Ciutat Trans-friendly. També està previst que es descobreixi una placa commemorativa i s’estreni el mural interactiu, de forma que, a través de codis QR a cada imatge, es pugui conèixer la història de la lluita LGTBI que il·lustra el mural, guanyador d’un dels Premis 17 de maig, que atorga l’Observatori Contra l’Homofòbia.

La sisena diada de Ripollet també comptarà, a la tarda, amb una festa al pati del Centre Cultural, precedida d’una xerrada organitzada per Proud LGTBI Ripollet sobre educació sexual, a càrrec de la pedagoga Marta Alba. Tot seguit, membres del Front d’Alliberament Gai de Catalunya realitzaran una visita guiada a l’exposició sobre els 45 anys de l’entitat. El programa continuarà amb l'espectacle Support Your Local Drags, amb les drags de la província de Barcelona Estrella Xtravaganza, Lily Polyester i Venus Hartman. Finalitzarà amb els concerts de Bonitx, artista pop no binari, i del duo pop Turista Sueca, d'“electro mamarracheo” i que presentarà per primera vegada el seu single ‘Amigas con barco’.

En el marc de la festa es realitzarà la distinció que l’Ajuntament realitza cada any a una  persona o entitat del món LGTBI. Aquest 2021 serà la Mar Cambrollé, presidenta de la Plataforma Trans Estatal, com a referent de la lluita trans i LGTBI a l’Estat i persona que ha contribuït de forma clau a que es posi sobre la taula la necessitat de tenir una llei Trans estatal. Com ha explicat el regidor de Polítiques LGTBI, Fran Sánchez, “L’Ajuntament de Ripollet coincideix amb la Plataforma Trans Estatal i tot el col·lectiu trans, en la defensa d’una llei Trans específica, que no exclogui a ningú, a diferencia de  la llei que vol presentar el govern de l’Estat i que exclou a les persones no binàries, als menors d’edat i a les persones racialitzades. I aquesta no és la llei que volem”.

El programa també compta, dijous 15, amb la presentació del llibre del periodista Rubén Serrano ‘No estamos tan bien’, que parla de desigualtats, discriminació i la violència que sempre ens acompanya. A més de la presentació, organitzada amb la col·laboració de la Biblioteca Municipal, es podrà adquirir el llibre i la signatura de l’autor. Divendres, 16 de juliol, es podrà veure al pati del Centre Cultural la pel·lícula ‘Una mujer fantástica’ de Sebastián Lelio, que ha rebut, entre d’altres premis, un Oscar i un Goya. 

Un any més, l’Ajuntament anima a penjar la bandera multicolor a balcons i finestres, com a gest de suport i visibilització de la lluita per la igualtat de drets del col·lectiu LGTBI.