Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El llegat de la República a Ripollet en les Jornades Europees de Patrimoni

El CIP Molí d’en Rata inaugura l’exposició ‘Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936’, tret de sortida de les Jornades Europees de Patrimoni, que se celebraran durant tot aquest cap de setmana. Entre les diverses activitats, destaquen uns itineraris pels escenaris de la 2a República a Ripollet, un taller sobre la impremta escolar i una jornada de recreació històrica.

Fa 90 anys es proclamava la República a l’Estat Espanyol. Era un moment de la història molt intens, tant en el vessant polític com social i cultural. Un llegat històric que el CIP Molí d’en Rata, el Grup d’Estudis Ripolletencs i l’Arxiu Municipal volen difondre durant les Jornades Europees de Patrimoni que tenen el seu gruix d’activitats durant aquest cap de setmana. Aquest divendres 8, a les 18.30 h, s’inaugura l’exposició ‘Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936’, que estarà instal·lada durant els pròxims mesos.

Dissabte, es duen a terme a la tarda unes portes obertes al Centre d’Interpretació del Patrimoni i al Molí d’en Rata. També a la tarda, s’organitza l’itinerari ‘Els escenaris de la 2a República a Ripollet’, a càrrec del Grup d’Estudis Ripolletencs (GER), i un taller sobre impremta escolar. Per a totes dues activitats, cal reserva prèvia a molidenrata@ripollet.cat o al telèfon 935 946 057. Les activitats del cap de setmana acaben diumenge amb una nova jornada de portes obertes al matí, una jornada de recreació històrica a càrrec d’uns grups de recreació de la Universitat de Barcelona, i l’itinerari per Ripollet plantejat pel GER. Podeu consultar els horaris de les activitats en les imatges adjuntes a aquesta notícia.

Una exposició que sorgeix del treball en equip

Les Jornades Europees de Patrimoni s’estrenen divendres a la tarda amb la inauguració de l’exposició “Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936”, una mostra d’imatges, documents i objectes de l’època que ha suposat un gran esforç de recerca. La mostra ha estat fruit del treball en equip del CIP Molí d’en Rata, el Grup d’Estudis Ripolletencs (GER) i l’Arxiu Municipal, que han col·laborat en la cerca de material i han comptat amb l’ajuda de veïns i veïnes, entitats de Ripollet i Cerdanyola, i altres institucions del país. Els visitants podran veure fotografies, llibretes i revistes originals de l’època, que han cedit particulars. Per exemple, hi haurà diversos exemplars de llibretes infantils ‘Sempre Avant’, una publicació editada a l’escola Anselm Clavé, i que s’utilitzava a les escoles de Ripollet que seguien el mètode Freinet, un corrent pedagògic innovador d’aquells anys. Durant les Jornades, també es podrà veure i experimentar amb una impremta original d’inicis del segle XX, cedida per a l’exposició.

La mostra comptarà amb exemplars originals de la revista ‘Talaia’, un noticiari d’actualitat sobre Ripollet i Cerdanyola, que han estat cedits per la família Mimó de Cerdanyola; i els visitants podran comprovar el creixement del moviment anarquista a Ripollet a través de les notícies que va publicar ‘La Vanguardia’ l’any 1933. Per últim, també s’exposaran objectes del fons documental del CIP Molí d’en Rata i de l’Arxiu Municipal. Com, per exemple, diversos flascons de farmàcia que van ser propietat del farmacèutic ripolletenc, Ernest Sales.

JS

PROGRAMA_JEP_3.jpgPROGRAMA_JEP_4.jpgPROGRAMA_JEP_5.jpgPROGRAMA_JEP_6.jpgPROGRAMA_JEP_7.jpg