Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El consistori demana que es desallotgin les lleres del riu Ripoll per iniciar les obres de conservació de la zona a l'estiu

Els projectes de recuperació de les lleres dels rius Ripoll i Sec fan necessari que les persones que ocupen o fan activitats en aquests terrenys els deixin lliures aquesta primavera.

L'Ajuntament de Ripollet ha instal·lat recentment sis nous rètols, a banda i banda del riu Ripoll, per tal d'informar que aviat s'iniciaran els treballs de manteniment i conservació de les lleres i, per aquest motiu, es requereix a les persones que utilitzen aquests terrenys, sigui per cultiu o oci, que els deixin lliures. L'objectiu és que recullin la collita d'hivern durant les pròximes setmanes i s'enduguin les seves pertinences abans que comencin les obres, previstes per a l'estiu. El regidor de Protecció del Medi, Eric Plata, ha recordat que sempre ha estat prohibida qualsevol activitat a les lleres del riu, tal com estableix la Llei d'aigües 1/2001 i com ho indiquen els cartells instal·lats fa uns anys a banda i banda del riu.

Ja que es tracta de zones inundables, les lleres han d'estar lliures en tot moment, per tal d'evitar danys a persones i béns en cas d'avingudes d'aigua. A més, la llei estableix sancions de fins a 30.000 € en cas d'incompliment. Recentment, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que té la funció de control del domini públic hidràulic, ha publicat un requeriment per tal que quedin lliures els trams del riu Ripoll, entre el pont del carrer de Tarragona i el Molí d'en Xec, i la zona d'aiguabarreig del riu Sec al seu pas per Ripollet.

Eric Plata ha explicat que ja s'ha informat a més de 60 persones de la zona coneguda com "entre ponts" i que així es continuarà fent en les setmanes vinents. En uns dies hi ha programada una nova reunió de coordinació entre diferents departaments municipals implicats, com Protecció de Medi, Policia Local, Drets Socials i també Protecció Civil. També s'està treballant per donar resposta a la demanda d'horta que es pugui produir per part de persones de Ripollet que marxin d'aquests terrenys, tot i que s'ha detectat que al voltant del 80% són de fora del municipi.

En un principi, aquestes obres es començaran a executar entre els mesos d'agost i setembre, tenint en compte el període de nidificació, com ja s'ha fet en altres actuacions, com a les de Molí d'en Xec. Es tracta de l'execució, d'una banda, de la primera fase del projecte de recuperació mediambiental de l'entorn fluvial del riu Ripoll entre el pont de la carretera de l'Estació i el pont del carrer Tarragona, amb un pressupost de 191.231,10 €, i, d'altra banda, del projecte de manteniment i conservació de lleres al terme municipal de Ripollet, amb un cost d'1.511.563,40 €. Ambdues actuacions haurien d'estar finalitzades a finals d'any.

NdP

ripollet-med-recuperacio-llera-riu-ripoll-290322-7.jpg

ripollet-med-recuperacio-llera-riu-ripoll-290322-4.JPG