Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell d'Alcaldies del Vallès Occidental demana un reforç en la vacunació i instruccions clares de la Generalitat de cara a Nadal

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental mostren la seva preocupació per l'augment de casos per COVID-19 en les darreres setmanes que el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va qualificar "d'increment exponencial". El Consell d'Alcaldies reclama més punts de vacunació a tota la comarca per a les 3es dosis i vacunació infantil, a més d'instruccions clares i senzilles de cara a les activitats de Nadal, i no només recomanacions.

El Consell d'Alcaldies del Vallès Occidental, reunit aquest dijous 16 de desembre, ha mostrat la seva preocupació davant el creixement exponencial de la sisena onada a la comarca. Un creixement que pot ser encara més greu els pròxims dies quan es notin els efectes del Pont de la Puríssima, coincidint amb les festes de Nadal. Davant d'aquesta situació, les alcaldesses i alcaldes demanen al Govern instruccions clares, i no només recomanacions, sobre com s'han de desenvolupar les activitats durant aquest Nadal. També demanen un reforç de l'atenció primària i de la vacunació.

Segons ha explicat el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, les alcaldies han manifestat que "som conscients que hi ha un cansament i una fatiga de la ciutadania en general i de col·lectius com els sanitaris i la restauració". Per aquesta raó, consideren que una forma d'incentivar la vacunació és acostar més punts de referència a la població. En aquest sentit, han posat de manifest que a la comarca només hi ha quatre punts de vacunació infantil, fet que pot desencoratjar la població a l'hora d'accedir-hi.

També s'ha demanat "reforçar la tercera dosi de tots els col·lectius essencials". El president del Consell Comarcal ha explicat que "s'ha de poder accelerar la vacunació de tercera dosi. Resten pendents de vacunar-se unes 35.000 persones aproximadament. La vacunació d'aquest col·lectiu és prioritària". Els alcaldes i alcaldesses han demanat "un reforç als CAP per poder atendre la població".

foto 2 consell alcaldies.jpg

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, durant el Consell d'Alcaldies.

Pel que fa al desenvolupament de les activitats de Nadal que s'organitzen des dels municipis, els ens locals demanen criteris i normatives clares i senzilles, que no generin ambigüitat i que tots els municipis puguin actuar seguint les mateixes pautes. Fan la petició directament al Govern de la Generalitat, "que és qui té les dades globals i les competències per fer-ho". "No volem que passi com l'any passat, en què cada municipi va fer el que va creure millor i cadascun va optar per opcions diferents; el Govern ha d'agafar-ne la responsabilitat", ha explicat el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez. En aquest sentit, Giménez ha explicat que, en cas de no rebre aquestes instruccions en els pròxims dies, tots els alcaldes i alcaldesses de la comarca s'han compromès a reunir-se "de forma urgent i extraordinària per consensuar unes mesures entre tots els municipis". Segons Ignasi Giménez, "si no ens coordinen de manera vertical, els ajuntaments prendrem la iniciativa de coordinar-nos de forma horitzontal".

Situació epidemiològica al Vallès Occidental

Amb les dades que s'han pogut analitzar des de l'Observatori Comarcal es comprova que creixen exponencialment els contagis i empitjoren els principals indicadors epidemiològics. La incidència acumulada a 7 dies és de 295,33 (55 punts més que la setmana anterior; la positivitat puja fins al 10,55% i l'Rt és a l'1,33). Encara no es pot determinar quin efecte ha tingut el Pont de la Puríssima, fet que es començarà a fer palès a l'inici de les Festes de Nadal. Per municipis, Castellar del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Barberà del Vallès i Terrassa presenten la situació més desfavorable.

Aquesta tendència negativa dels indicadors es reflecteix en l'activitat dels Centres d'Atenció Primària (CAP), amb un increment de visites per COVID-19. Les hospitalitzacions continuen creixent, tot i que amb un ritme molt menor al de casos. Actualment, amb dades encara sense consolidar, a la comarca hi ha 103 pacients ingressats per COVID-19, 22 dels quals són pacients crítics. En la 3a onada (desembre 2020) van arribar a tenir 345 persones ingressades, 65 a les UCI.

El perfil del pacient és més jove que no pas en les anteriors onades i, en general, estan menys greus i passen menys dies a l'hospital. Als hospitals de la comarca, per poder combinar l'activitat ordinària amb la pròpia de la pandèmia, s'han hagut d'ajornar algunes intervencions no urgents. Val a dir que, en el cas d'Urgències, la situació ja era de saturació.

Pel que fa a la vacunació, la dosi de record ja s'ha administrat a un 80% de les persones de 80 anys o més anys de la comarca i a un 72% de les persones d'entre 70 i 80 anys. En canvi, només la tenen el 35% de les persones d'entre 60 i 69 anys (al voltant d'1 de cada 3). Resten pendents de vacunar-se 35.000 persones aproximadament.

Aquest passat dimecres, es va iniciar la vacunació dels infants de 5 a 11 anys. Al Vallès Occidental hi ha 72.240 nens i nenes en aquestes franges d'edat, el 7,7% de la població total. D'acord amb la plataforma TraçaCOVID, que informa sobre la situació de la COVID-19 als centres educatius, actualment a la comarca hi ha un total de 5.494 persones confinades, entre alumnat, personal docent i administratiu. D'aquests, 5.216 són alumnes, el que suposa el 3,2% de l'alumnat total de la comarca.

NdP / JS