Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El CIP Molí d'en Rata oferirà activitats els caps de setmana

El Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata oferirà una programació estable d'activitats els cap de setmana a partir del Dia Internacional dels Museus, que se celebra aquest mes de maig.

Així, es farà una edició mensual, en diumenge al matí, de la visita al Molí d'en Rata; una altra a l'exposició temporal vigent i, un itinerari històric pel poble. Quant a l'activitat Juga amb la història, es durà a terme un dissabte a la tarda al mes. La programació forma part del pla per reimpulsar el CIP, després de l'aturada de la pandèmia, que han presentat, en roda de premsa, els regidors de Memòria Històrica, Pablo López; de Patrimoni, Sergio Linares i la tècnica del CIP, Elena Vilalta.

Un nou impuls

Segons el regidor de Memòria Històrica, Pablo López, "després de 15 anys i d'un Pla director, és el moment de reforçar la difusió de l'oferta i consolidar el servei per a tot el poble i en especial als estudiants". En la mateixa línia, es va expressar Sergio Linares, qui va destacar el treball per repensar i millorar el servei, realitzat durant l'aturada per la COVID-19.

ripollet-cul-cip-activitats-25-04-2022-6.JPG

En la presentació, el regidor de Patrimoni, Sergio Linares, va repassar els eixos del servei del Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata, que són, d'una banda, recerca, gestió i difusió del patrimoni i, de l'altra, didàctica. En aquest sentit, va enumerar les accions més recents dutes a terme des de l'àmbit, com ara el treball en el nomenclàtor, el cens del cost de la Guerra Civil, l'estudi de la Casa del Pont Vell, l'estudi continuat d'Andreu Solà, la vetlla per les restes arqueològiques dels Pinetons, la gestió i conservació del patrimoni dipositat al CIP i la preparació d'exposicions temporals, entre altres. També va avançar la pròxima licitació del catàleg del patrimoni històric local, convenis sobre el patrimoni urbà (Diputació) i un estudi universitari sobre els murals) i un protocol sobre les donacions de particulars. Linares va remarcar la feina per protegir el campanar, del qual la Diputació està realitzant un estudi per a la seva rehabilitació. L'església de Sant Esteve està declarada Bé d'Interès Local pel Ple de l'Ajuntament.

ripollet-cul-jornades-patrimoni-180916-13.JPG

Visita al dipòsit del CIP Molí d'en Rata durant les Jornades de Patrimoni de 2016.

El regidor de Memòria Històrica va recordar que en conveni amb museuobert.cat es pot consultar el fons local de 1.135 peces del CIP. També va expressar la voluntat per allotjar diferents exposicions temporals a l'any, tot recordant la darrera, dedicada a la Segona República i l'actual, sobre el centenari de l'assemblea local de Creu Roja. A tot això, Linares va afegir la intenció d'ampliar els itineraris històrics i la incorporació de sessions teatralitzades, així com la creació d'un servei de consulta de documentació. Sense oblidar els objectius primordials del CIP Molí d'en Rata, que són la seva funció educativa i de preservació de la memòria històrica.

Segons van argumentar d'ambdós regidors, la programació dels caps de setmana té caràcter de prova pilot i servirà de test per plantejar accions a més llarg termini a partir de l'any vinent.

El logo manté la roda del Molí

logo-cip-molidenrata-2022-retallat.jpg

L'Ajuntament ha presentat el nou logo del CIP, que manté la roda que "simbolitza el moviment i la transformació per la pedra de l'antic molí", segons va explicar la tècnica, Elena Vilalta, qui va senyalar la forma de semicercle, que recorda la volta catalana i el color verd del passat agrícola de Ripollet.

Més info i inscripcions enviant un correu electrònic a molidenrata@ripollet.cat.