Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El CE l'Estel celebra el seu 41è aniversari

El Centre d'Esplai l'Estel es treu l'espina de no haver pogut celebrar el 40è aniversari de l'entitat l'any passat, a causa de la pandèmia, amb una gran jornada festiva i lúdica per celebrar els seus 41 anys de trajectòria sota el lema: "40+1 anys fent volar l'estel".

El Centre d'Esplai l'Estel havia de celebrar l'any passat el seu 40è aniversari, però no va ser possible per la pandèmia. Malgrat tot, l'Estel no es va aturar i va poder reprendre les seves activitats. Aquest diumenge, 28 de novembre, l'entitat posarà remei a la frustració que va suposar l'any passat no poder celebrar les quatre dècades de l'esplai. El CE l'Estel ha preparat una gran jornada de festa, per a totes les edats, per celebrar el seu 41è aniversari. Sota el lema "40+1 anys fent volar l'estel", l'entitat ha preparat una gimcana de jocs en família, actuacions de grups d'animació, un bingo popular i una xocolatada, entre altres activitats que es duran a terme durant tot el dia a la plaça del Molí.

cartell aniversari esplai estel.jpg

40+1 anys fent volar l'estel

Va ser el 22 de novembre del 1980, quan el Centre d'Esplai l'Estel va organitzar el seu primer acte públic. "Simplement consistia a donar-nos a conèixer als infants i les famílies de Ripollet", recorda Climent Oller, un dels fundadors de l'entitat. La iniciativa s'havia anat gestant des d'aquell estiu entre joves de la localitat, amb orígens i interessos diversos, però molt motivats per tirar endavant alguna activitat per a tot el poble. "Cal tenir en compte que veníem del franquisme, i a Ripollet no hi havia cap equipament cultural, excepte el Centre Parroquial, on es feia de tot: tenis taula, teatre, cant, cinefòrum...".

Els monitors van posar 100 pessetes cadascun perquè el primer curs de l'esplai fos gratuït per als infants. La primera seu de l'entitat va ser el mateix Centre Parroquial, fins que el 1982 van començar a compartir i combinar els seus espais també a l'antic Casal de Cultura. Finalment, davant l'evidència que l'Estel necessitava més espai, el 1985 s'instal·len a la Torre de Can Mingrat, la seva seu actual.

Torre de Can Mingrat i el Centre d'Esplai L'ESTEL.JPG

Torre de Can Mingrat, actual seu del CE l'Estel.

Els monitors fundadors de l'Estel eren un total de 9 joves ripolletencs: Joan Giménez, Encarnita Manrique, Antoni Cuní, Montse Cuní, Jaume Pujol, Toñi Marcelo, Felisa González, Dolors Sánchez i el mateix Climent Oller. "Érem un grup de joves preocupats pel que feien els infants en el seu temps de lleure; això és fantàstic. Teníem la fal·lera de fer coses per al poble", recorda Oller. I, durant els anys 80, l'activitat va ser frenètica. No només es realitzava l'esplai els dissabtes a la tarda, sinó que es van programar activitats obertes a tothom. L'any 1982 van estrenar una gimcana que es va fer durant 15 anys. "Hi participaven 800 infants, era una bogeria". L'Estel oferia fins a 1.200 gelats per als participants, que havien de guardar en els congeladors de les botigues del poble que cedien el seu espai. També van iniciar un festival que omplia el Teatre del Centre Parroquial; projeccions de cinema que s'omplien de públic i es veien obligats a fer sessió doble. Els primers 10 anys de l'entitat van ser "d'una activitat continua, engrescadora, un no parar".

Un dia d'esplai.JPG

Un dia habitual de l'Esplai l'Estel.

Una de les activitats que ha perdurat és el Caga Tió, que es va celebrar per primer cop el 24 de desembre del 1981 i ja és una de les activitats més populars de Ripollet. "És una tradició que vam recuperar per al poble, ja que moltes famílies no la coneixien", explica Joan Giménez, també fundador de l'entitat. Aquells primers infants que van fer cagar el Tió porten avui als seus fills i filles per renovar i mantenir la il·lusió.

JS