Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Diada LGTBI arriba dissabte al seu punt culminant amb la inauguració del mural LGTBI

Els actes de l'Orgull de Ripollet van començar dijous, amb la presentació del llibre "No estamos tan bien", del periodista Rubén Serrano, que va reivindicar la necessitat d'un nou imaginari que creï referents per al col·lectiu LGTBI que vagin més enllà del clitxé.

Divendres, 16 de juliol, es podrà veure al pati del Centre Cultural la pel·lícula Una mujer fantástica de Sebastián Lelio, que ha rebut, entre d’altres premis, un Oscar i un Goya. El dissabte, dia 17, aprofitant la inauguració oficial del mural al migdia, s’ha fet una convocatòria per a rebutjar les agressions LGTBI-fòbiques. L’acte comptarà amb parlaments i la presència d’autoritats de la Generalitat i representants d’entitats LGTBI d’arreu del territori, com la Mar Cambrollé, presidenta d’ATA (Associación Trans Andalucía-Sylvia Rivera), que lliurarà a Ripollet la distinció de Ciutat Trans-friendly. També està previst que es descobreixi una placa commemorativa i s’estreni el mural interactiu, de forma que, a través de codis QR a cada imatge, es pugui conèixer la història de la lluita LGTBI que il·lustra el mural, guanyador d’un dels Premis 17 de maig, que atorga l’Observatori Contra l’Homofòbia.

Cartell de la Diada LGTBI de Ripollet, amb el calendari d'actes.
Cartell de la Diada LGTBI de Ripollet, amb el calendari d'actes

La sisena diada de Ripollet també comptarà, a la tarda, amb una festa al pati del Centre Cultural, precedida d’una xerrada organitzada per Proud LGTBI Ripollet sobre educació sexual, a càrrec de la pedagoga Marta Alba. Tot seguit, membres del Front d’Alliberament Gai de Catalunya realitzaran una visita guiada a l’exposició sobre els 45 anys de l’entitat. El programa continuarà amb l'espectacle Support Your Local Drags, amb les drags de la província de Barcelona Estrella Xtravaganza, Lily Polyester i Venus Hartman. Finalitzarà amb els concerts de Bonitx, artista pop no binari, i del duo pop Turista Sueca, d'“electro mamarracheo” i que presentarà per primera vegada el seu single Amigas con barco.

En el marc de la festa es realitzarà la distinció que l’Ajuntament realitza cada any a una persona o entitat del món LGTBI. Aquest 2021 serà la Mar Cambrollé, presidenta de la Plataforma Trans Estatal, com a referent de la lluita trans i LGTBI a l’Estat i persona que ha contribuït de forma clau a que es posi sobre la taula la necessitat de tenir una llei Trans estatal. Com ha explicat el regidor de Polítiques LGTBI, Fran Sánchez, “L’Ajuntament de Ripollet coincideix amb la Plataforma Trans Estatal i tot el col·lectiu trans, en la defensa d’una llei Trans específica, que no exclogui a ningú, a diferencia de la llei que vol presentar el govern de l’Estat i que exclou a les persones no binàries, als menors d’edat i a les persones racialitzades. I aquesta no és la llei que volem”.

"No estem tan bé però hi ha esperança"

Dijous va donar el tret de sortida la presentació del llibre No estamos tan bien, del periodista Rubén Serrano. A l'acte, l'autor va destacar que la igualtat legal del col·lectiu LGTBI no s’ha traslladat a una igualtat social, de drets reals ni de reconeixement cap a un col·lectiu que vol "protecció real".

Rubén Serrano, a la presentació del llibre "No estamos tan bien"
Rubén Serrano, a la presentació del llibre "No estamos tan bien"

Serrano va destacar també el discurs d’odi que ha arribat a les institucions gràcies a l’altaveu dels mitjans i que ha fet que la violència sigui més visible. Malgrat això, assegura que la situació és millor ara que fa uns anys, especialment pel fet que ara hi ha uns referents reals per al col·lectiu LGTBI que abans o bé no hi eren o bé eren simples clitxés.

Rubén Serrano davant el mural LGTBI amb el llibre "No estamos tan bien"
L'autor, davant el mural LGTBI