Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“Contes en guerra”, una exposició sobre l'adoctrinament infantil en temps de conflicte

El CIP Molí d'en Rata acollirà aquesta exposició fins al 30 d'abril i es va inaugurar aquest diumenge amb la presència del seu comissari, Sergi Freixes, el regidor de Cultura i Patrimoni, Roger Bayó, i el regidor de Memòria històrica, Óscar López.

Imatge de l'exposició al CIP Molí d'en Rata..
Imatge de l'exposició al CIP Molí d'en Rata.

"El conte va ser, és i continuarà sent una eina per adoctrinar els nens, quan estan en època de creixement i de consolidació de la seva identitat" Aquesta frase, del comissari de l'exposició, Sergi Freixes, defineix, en gran manera, la nova exposició que acull el CIP Molí d'en Rata, des d'aquest diumenge, 28 de gener, i que s'allargarà fins al 30 d'abril.

"Contes en guerra" és una exposició que tracta sobre l'adoctrinament que patien els nens i nenes durant la Guerra Civil, per part d'ambdós bàndols de la guerra. En un moment en què els més petits, moltes vegades, no entenien el que estava passant, des del poder es treballava perquè la informació que els hi arribés fos amb una gran càrrega política i ideològica, a favor dels seus principis, i en contra de "l'enemic".

En una societat enfrontada, el compromís de la majoria d'autors era absolut amb el seu bàndol. En aquest sentit, la càrrega ideològica de les obres, acostumava a anar en detriment de la qualitat literària, no gens menys, en el cas de la literatura infantil, les il·lustracions que acompanyaven els relats, sempre eren de gran nivell, per atraure més l'atenció.

Aquest fet, que ja va iniciar a la Segona República, es va fer encara més evident durant la Guerra Civil, però, en paraules del mateix comissari, "estic plenament convençut que continua". En aquesta línia, Freixes va afegir també que "en els conflictes actuals, Ucraïna o Gasa, deu ser molt difícil poder explicar als nens què és el que està passant i cada família, en funció del seu posicionament, deu donar una versió o una altra".

IMG_6687.jpg

L'acte d'inauguració va comptar amb la presència del regidor de Memòria Històrica, Óscar López, que, en la mateixa línia que el comissari, va destacar "la importància de l'educació i d'entendre com abans es transmetien els valors en funció del bàndol al qual pertanyies i que, per sort, ara els valors són molt més democràtics". De la mateixa manera, el regidor de Cultura i Patrimoni, Roger Bayó, que va posar en valor "aquestes exposicions al CIP i va refermar el compromís de l'ajuntament per continuar impulsant-ne més".