Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ampli seguiment a Ripollet de la primera jornada de vaga de l'ensenyament

La vaga en el sector de l’educació és els dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març, que se sumaran a la protesta que ja estava prevista el 23 de març contra la sentència vers l’ús del català i l’obligatorietat del 25% de matèries en castellà. El professorat de Ripollet s'hi adhereix i ha fet públic un manifest.

Manifestació del professorat davant de l'Institut Lluís Companys. Foto: Cedida..
Manifestació del professorat davant de l'Institut Lluís Companys. Foto: Cedida.

Aquest dimarts, 15 de març, s'ha iniciat la vaga convocada pels principals sindicats de l’educació pública a Catalunya, tant a primària com a secundària. La primera de les cinc jornades de vaga convocades ha tingut un ampli seguiment a Ripollet. Ha estat majoritària a infantil i primària, on només hi ha hagut els serveis mínims obligatoris. Únicament un centre no ha fet vaga. Quant a secundària l'aturada ha registrat un seguiment ampli, mentre que ha estat baix a la concertada. Els convocants esperen que aquest dimecres, segona jornada de vaga, es repeteixi el suport, però admeten que segurament decaurà en dies posteriors. La protesta ha provocat que moltes famílies hagin deixat els infants a casa seva, a excepció d'un centre, que ha registrat una alta assistència de l'alumnat.

La vaga està prevista per als dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març. A aquestes dates se li ha de sumar el 23 de març, quan estava prevista ja una protesta en contra de la sentència del TSJC d’impartir un 25% de les classes en castellà i “en defensa d’una educació pública i íntegrament en català”. Aquests dies s’han convocat manifestacions a Barcelona davant la Conselleria d’Educació i a altres poblacions, com ara a Sabadell, davant dels Serveis Territorials del Vallès Occidental.

El professorat de l’educació pública de Ripollet ha emès aquesta setmana un manifest en el qual expressen el seu malestar vers “algunes decisions, actituds i accions de la Conselleria d’Educació”. Davant d’aquests fets, han decidit sumar-se a les jornades de vaga d’aquesta setmana. En el seu manifest, expliquen els principals motius pels quals s’adhereixen a la vaga. Critiquen la manca d’inversió en recursos humans i materials, el canvi en el calendari escolar sense consens amb la comunitat educativa, les retallades dels últims anys i el menysteniment vers el professorat.

JS

ripollet-edu-vaga-professorat-150322-5.jpg

El professorat s'ha manifestat davant de l'Institut Lluís Companys aquest dimarts al matí, abans d'anar a les manifestacions convocades. Foto: Cedida.

ripollet-edu-vaga-professorat-150322-1.JPG

Pancarta de protesta a l'Institut Lluís Companys.

Tot seguit, podeu llegir el manifest fet públic pel professorat i mestres de l'educació pública a Ripollet:

MANIFEST EN DEFENSA DE L’ESCOLA I L’EDUCACIÓ PÚBLICA

Ens adrecem a la ciutadania i a les famílies de Ripollet, a l’Ajuntament de la nostra població, als polítics i els mitjans de comunicació per MANIFESTAR el malestar que estan generant les decisions, actituds i accions de la Conselleria d’Educació i que ens han portat a plantejar la vaga com a recurs de protesta i denúncia i en defensa de l’educació al nostre país.

Volem expressar públicament la nostra queixa i gran preocupació en relació a:

 

o Manca d’inversió en recursos humans i materials que no dona resposta a les necessitats reals dels centres educatius.

Per tant, reclamem al Govern de Catalunya que inverteixi el 6% del PIB en EDUCACIÓ PÚBLICA.

 

o Manca de recursos per atendre la diversitat i l’elevat volum de població infantil i juvenil en situació de vulnerabilitat i risc, trastorns i discapacitats.

Per tant, reclamem la reducció de ràtios a les aules i la contractació de més personal de suport i especialista per tal de garantir l’equitat, la igualtat i la qualitat educativa, tal com recull el Decret d’Inclusió. Demanem, també, millors condicions de treball i estabilitat per al personal de suport i PAS.

 

o Desplegament urgent dels nous currículums al setembre de 2022, amb manca total d’oportunitats per participar i debatre de manera plural en la seva elaboració i aplicació.

Per tant, plantegem la necessitat que tots els agents educatius participin realment (i no només en apariència) en l’elaboració dels nous currículums.

 

o Canvi en el calendari escolar sense cap consens amb la comunitat educativa que provoca la pèrdua del temps de formació del mes de juliol i compromet les reunions de tancament del curs al juny i les de preparació del nou curs, que es realitzen al setembre.

Per tant, exigim la retirada del nou calendari i del decret de plantilles amb l’objectiu de millora de la qualitat de l’escola i l’educació pública.

 

o Pèrdua del poder adquisitiu i de drets laborals de mestres i professorat en un llarg recorregut d’anys.

Per tant, exigim la reversió de les retallades dutes a terme al llarg dels últims anys (millora de condicions laborals).

 

o Menysteniment vers el col·lectiu docent en el fons i la forma de la negociació de les condicions laborals.

Per tant, reclamem una taula de negociació en què estiguin representades totes les parts.

 

Per aquests motius, evidenciem i denunciem que l’Administració Educativa ignora els professionals de l’educació, els infants i els joves, i ignora també les seves famílies plantejant qüestions i mesures que s’allunyen molt del treball diari que es realitza als centres educatius.

 

MESTRES I PROFESSORAT DE L’EDUCACIÓ PÚBLICA DE RIPOLLET

COMUNITAT EDUCATIVA DE RIPOLLET

Ripollet, 14 de març de 2022