Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ca la Cristina obre aquest diumenge, 12 de març, les seves portes al barri

L’Ajuntament de Ripollet organitza diumenge unes portes obertes, d’11 a 14 hores, a l’edifici que serà el futur casal de barri, ubicat a la carretera de l’Estació, 8.

L’Ajuntament de Ripollet organitza aquest diumenge, 12 de març, una jornada de portes obertes a Ca la Cristina, el que serà el futur Casal de Barri als barris de Tiana-Pont Vell. La visita es podrà fer d’11 a 14 h per l’entrada del carrer del Doctor Gil. "Aquells que vinguin podran veure la casa per dins i quin interès té, ja que l’edifici està com si no hagués passat el temps, sobretot la zona del pati i l’espai per als animals", va explicar la tècnica de Patrimoni de l’Ajuntament, Elena Vilalta, a l’Info Setmanal d’aquest passat dijous, 9 de març. A la visita, hi serà present un dels arquitectes que s’encarrega del projecte, del grup d’arquitectes Col·lectiu Brusi, que "explicarà com s’està treballant el projecte i quines possibilitats té la casa per al barri".

La jornada de portes obertes s’organitzarà perquè els visitants puguin entrar en petits grups, gaudint de les explicacions que es realitzin. No cal inscripció prèvia.

Testimoni d’un segle

Ca la Cristina porta el nom de l’última habitant de la casa, M. Cristina Casas. Antigament coneguda com la Casa del Pont Vell, va ser construïda cap a l’any 1904 pel seu avi. Amb una superfície de 425 m2, va ser ampliada als anys 30. Segons explica Vilalta, «a la família li feia llàstima despendre’s d’ella i l’Ajuntament va poder adquirir-la gràcies a les seves característiques, que la converteixen en un testimoni de com es vivia fa un segle». A la casa, per exemple, es mantenia l’antic forn on la família coïa el seu propi pa, o la comuna, en un temps on no hi havia lavabos.

També es conservava l’espai dels animals, i molts productes de l’antiga merceria, el negoci familiar de la planta baixa de la casa, amb entrada des de la carretera de l’Estació. Així, s’han pogut recuperar caixes antigues, ampolles de colònia i un llarg etcètera de productes que es venien a la merceria. «Durant aquest temps, hem anat detectant els elements que es podien preservar, molts d’ells es guardaran al CIP Molí d’en Rata i es retornaran a la casa quan ja estigui restaurada», va indicar Elena Vilalta.

L'Ajuntament de Ripollet va adquirir Ca la Cristina  l'any 2019 per un import de 670.000 euros, i va encarregar-ne un pla d'usos, que va recollir les aportacions d'entitats i veïns i veïnes del barri, arran d'un procés participatiu. El pla contempla la museïtzació d'una part de la casa, per veure com era la vida a principis del segle XX, i ampliar i recuperar altres espais, per destinar-los a d'altres activitats, amb la idea de ser un casal de barri. 

Podeu recuperar l’entrevista a la tècnica de Patrimoni, Elena Vilalta, en aquest enllaç.

Redacció ripollet.cat - JS