Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alumnat de la UAB estudia la biodiversitat d'aus al riu Ripoll

L'observació d'aus permet verificar la millora ambiental de les lleres dels rius. De moment, s'ha pogut constatar una tendència de repoblament de fauna, tot i que també s'han detectat alteracions en aquesta regeneració, principalment per l'activitat humana a les lleres.

Gràcies a un conveni entre l'Ajuntament de Ripollet i la Universitat Autònoma de Barcelona, estudiants de ciències ambientals estan realitzant a Ripollet les pràctiques curriculars necessàries per obtenir el Grau en Ciències Ambientals. Aquestes consisteixen, entre d'altres, en un estudi de la biodiversitat d'aus al riu Ripoll, després de les obres de recuperació de les lleres dels rius Ripoll i Sec que van finalitzar el passat mes de gener. Aquest estudi permetrà verificar la millora ambiental de les lleres dels rius.

Metodologia de l'estudi

L'estudi consisteix a conèixer l'estat en què es troben les aus que viuen o estan de pas al riu, que servirà com a indicador de l'evolució de l'estat ecològic de l'ecosistema del riu. En primer lloc, s'han delimitat tres zones diferents a analitzar en tot l'àmbit del riu Ripoll, dins del terme municipal, tenint en compte la variabilitat de característiques de cada punt. Es tracta de la zona que hi ha aigües amunt del gual del Molí d'en Xec, direcció Barberà del Vallès; una altra a la zona d'entreponts, i l'última, tocant al terme municipal de Montcada, a la zona de l'aiguabarreig, on conflueixen els rius Sec i Ripoll.

En segon lloc, s'ha procedit a observar i identificar totes les aus que estiguin o passin per cadascuna de les zones durant un temps de 45 minuts, passejant lentament i parant en punts clau. Fins ara s'han realitzat dos mostrejos, en dos moments diferents de l'any. Algunes de les aus que més es veuen són ànecs collverds, bernats pescaires, cabussets, garses, orenetes i martinets. Les dades, actualment, no són concloents de res, però sí que evidencien una bona tendència de repoblament de la fauna.

A banda d'aquestes dades positives, per contra, també s'han detectat comportaments que malmeten aquest procés de regeneració. Un exemple és la presència de persones passejant amb gossos sense lligar per dins la llera del riu, que poden fer malbé els incipients nuclis de vegetació, espantar animals o trencar ous d'ocells que estiguin niant, ja que l'època de nidificació no finalitza fins a l'agost. També s'ha vist a persones pescant i algun rèptil mort, intencionadament. En aquest sentit, des de l'Ajuntament es demana a la ciutadania que sigui molt respectuosa amb la fauna i la flora de les lleres i torna a recordar que, tal com estableix la Llei d'aigües 1/2001, està prohibida qualsevol activitat a les lleres del riu, ja que es tracta de zones inundables i han d'estar lliures en tot moment.

230630_med-riu-visita.jpg

Visita sobre el terreny del nou regidor

El nou regidor de Medi Ambient, Diego Puig, va fer la setmana passada una visita per veure els treballs de recuperació de les lleres, des de la zona entreponts i fins al Molí d'en Xec, acompanyat per la tècnica municipal de Medi Ambient. Puig va comprovar sobre el terreny les obres de bioenginyeria i altres actuacions executades. També va visitar algun dels espais que el Pla Estratègic del sistema fluvial inclou per a l'habilitació de boscos de ribera, amb més de 16 hectàrees per a oci, ús educatiu, paisatgístic i d'observació d'aus, com ara la zona entre el gual del Molí d'en Xec i el Poliesportiu Municipal. Actualment, els projectes d'aquests espais, ja redactats, estan pendents d'aprovació i el regidor va apuntar que serà una de les seves prioritats.

Redacció ripollet.cat - NdP