Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Adjudicat el projecte de la futura residència i centre de dia per a la gent gran de Ripollet

El projecte guanyador s'anomena 'Com el bon vi', de Miba Architects, i planteja un nou concepte de domesticitat, partint de la base de l'habitatge amb cures i proposant la construcció d'un edifici que s'integri en el paisatge i amb el barri. "Estem parlant de polítiques d'envelliment que parlin de vida i de vida digna, i això es reflecteix en la proposta guanyadora" ha afirmat l'alcalde, José M. Osuna.

Les persones grans són el centre del projecte guanyador per a projectar la futura residència i el centre de dia de Ripollet, que es construirà a tocar del parc dels Pinetons. Amb el nom de 'Com el bon vi', l'estudi d'arquitectes Miba Architects ha proposat un edifici que pugui oferir un servei d'atenció innovador, centrat en la qualitat de vida de la gent gran, amb un centenar d'habitants a la residència i una trentena de places per al centre de dia.

La gran parcel·la on es projecta aquesta plataforma de serveis per a la gent gran, situada entre les avingudes de Catalunya i Mediterrani i els carrers de Puigmal i Barberà del Vallès, ha permès dissenyar un espai únic amb serveis compartits, però articulat en dues unitats, de manera que generin al seu voltant jardins d'accés controlat i dues noves places. L'objectiu és que el projecte executiu estigui redactat i aprovat durant el segon semestre de 2022.

ripollet-ser-residencia-presentacio-projecte-24-de-febrer-020322-4.jpg

Miba Architects va presentar el seu projecte en una reunió a l'Ajuntament.

Les unitats de convivència, veritables llars

Una característica del projecte és l'establiment d'unitats de convivència a la residència d'una desena de residents que tindran espais privats i d'altres compartits. La proposta organitza els habitatges de la residència en 4 unitats de 25 habitants, cadascuna d'elles amb els serveis i espais comuns necessaris. Per incrementar la condició de llar, cada unitat s'ha subdividit en altres dues unitats de 12 o 13 residents, organitzades al voltant d'un pati central. Quant a l'espai íntim, cada persona o parell de persones disposaran del seu espai privat, d'entre 30 i 42 m2 útils, que ha de ser especialment confortable i acollidor i disposar d'un espai exterior propi. Es tracta d'espais amb molta llum natural, que responen a les diferents necessitats de mobilitat, però que fugen del concepte hospitalari, donant la possibilitat de personalitzar-los i convertir-los en una llar.

ripollet-ser-residencia-projecte-unitats-convivencia-020322.jpg

Una característica del projecte és l'establiment d'unitats de convivència a la residència de 12 o 13 residents amb espais privats i d'altres compartits.

Encaix urbanístic i social

Es proposa aconseguir l'encaix urbanístic de la plataforma de serveis per a la gent gran, generant nous espais públics, i alhora el seu encaix social, de forma que els habitants de la residència i el centre de dia puguin establir vincles amb les entitats, els habitants i els equipaments escolars del seu entorn. Així, el model de convivència suggerit va molt més enllà del que succeeix dins dels límits de l'edifici i els seus jardins. A més d'atendre a les persones grans i permetre l'entrada de les seves famílies, gaudint d'espais comuns a les unitats de convivència i dels espais domèstics d'intimitat, la vida a la residència també s'ha de nodrir de les relacions amb el teixit social i cultural de la ciutat.

La proposta de Miba Architects també planteja un encaix mediambiental, amb la generació de nous refugis climàtics a través del tractament vegetal i dels jardins, així com la seva autosuficiència energètica, amb un hort solar a la coberta de 2.800 m2 (324 kWp), que generarà un excedent del qual es podran beneficiar els equipaments veïns.

La jardineria, font de beneficis físics i mentals

L'activitat a l'aire lliure és essencial per a la salut de totes les persones i més encara per a la gent gran. És per això que es plantegen una gran varietat d'espais exteriors. Quant a les places, hi ha una a llevant amb l'accés a la residència i als locals per a entitats, i una altra amb un caràcter més lúdic que dona al centre de dia, la cafeteria, els jardins interiors i les escoles veïnes.

ripollet-ser-residencia-projecte-jardi-020322.jpg

La presència de jardins i espais oberts a l'entorn de la residència és essencial en el projecte.

Dins dels jardins, hi ha diferents microclimes, un jardí d'hivern, més assolellat, i un d'estiu, més fresc i ombrívol, amb tractaments de vegetació diferents. També es fomenta l'activitat de jardineria com a activitat terapèutica per als usuaris i es planteja una zona important del jardí com a hort, amb hortalisses i cultiu de flor tallada, zona de cultiu d'aromàtiques i medicinals i presència de fruiters. Aquest ha estat un projecte treballat amb la paisatgista Roser Vives.

NdP

ripollet-ser-residencia-presentacio-projecte-24-de-febrer-020322-2.jpg

Membres de Miba Architects durant la presentació del projecte.

ripollet-ser-residencia-projecte-habitacio-020322.jpg

Cada resident o parella de residents disposaran d'un espai privat d'entre 30 i 42 m2 útils.