Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Adjudicada la redacció del projecte executiu de la futura Biblioteca Central

La futura biblioteca, amb una superfície de 1.890 m², disposarà d'espai infantil, espai jove, espai de formació, espai d'estudi i de lectura i espais de treball i descans, entre d'altres. El projecte ha estat escollit entre les 21 propostes presentades.

Projecte de la nova Biblioteca Municipal..
Projecte de la nova Biblioteca Municipal.

Un cop dut a terme el concurs per a la proposta de redacció del projecte bàsic i executiu de la Biblioteca Central de Ripollet, l'Ajuntament ha adjudicat la redacció del projecte executiu de l'equipament a l'estudi Feu i Godoy Arquitectes SLP. La futura biblioteca es construirà a la parcel·la situada a la cantonada entre el carrer de Sant Jaume i el carrer Font de Can Mas i comptarà amb una superfície de 1.890 m² i un cost de 3.140.750 €.

El concurs ha constat de dues fases. Durant la primera es van presentar 21 estudis d'arquitectes, dels quals el jurat, format per un representant de la Unitat d'Arquitectura Bibliotecària de la Diputació de Barcelona, el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, i tècnics municipals, va triar 5 finalistes.

En una segona fase es va obrir un període perquè els 5 estudis presentessin les seves propostes d'acord amb els resultats del procés participatiu 'Creixement. La cultura, per continuar avançant', realitzat a Ripollet durant el primer trimestre de l'any mitjançant la Cooperativa Raons Públiques SCCL.

El Jurat va valorar les 5 propostes seguint criteris d'integració de l'edifici en el context i l'espai públic; l'aprofitament de les característiques de l'entorn per a l'ús i gaudi de l'espai exterior; la qualitat del disseny; la creació d'espais informals i distesos per a la lectura; la distribució dels espais de manera fluida; les solucions d'eficiència ambiental i energètica; entre d'altres.

Un edifici esglaonat, ampli i transparent

Així, el projecte guanyador planteja un volum de dues plantes des del carrer de Sant Jaume i tres des del Parc Carles Ferré. La diferència de nivells permet la construcció esglaonada d'una planta semisoterrani en una clara adaptació a la topografia existent. La nova biblioteca es disposa a l'extrem sud del solar, això permet delimitar una nova plaça davant de Can Mas, que reconeix la masia històrica i crea un nou espai exterior per a usos socials. Dins l'equipament, unes grades connecten el parc amb la ciutat fent un edifici transparent i entenedor.

En el seu interior la biblioteca allotjarà diferents espais com espai infantil, espai jove, espai de formació, espai d'estudi i de lectura, espais de treball i descans, magatzems, entre d'altres. L'edifici s'ha projectat per aconseguir una llarga vida útil i un mínim manteniment general, a més es garanteix un bon confort ambiental i lumínic.

Actualment, aquest projecte es troba en fase de període d'al·legacions, i un cop finalitzat, a principis de gener, començaran amb la redacció del projecte executiu per la seva posterior aprovació definitiva. Aquest projecte forma part del Programa d'Acció Municipal i respon a la necessitat de poder seguir els paràmetres que estableix el Mapa de lectura pública de Catalunya, segons el qual, Ripollet hauria de comptar com a mínim amb una biblioteca de 1.970 m², l'actual fa 1.130 m².

NdP/ MM