Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

A l'estiu, prevenció amb els efectes de la calor

Com cada any amb l’arribada de la calor, des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut es posa el focus en la prevenció i la conscienciació per minimitzar els efectes negatius que puguin causar les altes temperatures o les onades de calor: deshidratació, cops de calor, exposició al sol, cremades solars, etc.

Amb l'arribada de l'estiu, les altes temperatures, tard o d'hora, acompanyaran els nostres dies i, amb això, també el risc de patir deshidratacions, cops de calor o altres efectes perjudicials per a la salut. Per aquest motiu, des de l'Atenció Primària es recorden els consells per prevenir els efectes de la calor aquest estiu. En línia amb la campanya llançada pel Departament de Salut, i que porta per títol "Més llesta que la calor", destaquen 6 grans consells:

  • Beu aigua sovint, encara que no tinguis set
  • Evita sortir a l’exterior durant les hores de màxima calor
  • Roman en espais climatitzats
  • Tingues cura dels infants i de la gent gran
  • Porta roba lleugera i gorra o barret
  • Aplica’t protector solar

Dels sis grans consells, són especialment importants la recomanació de beure aigua sovint i evitar sortir a l’exterior durant les hores de més xafogor. Així mateix, és molt important tenir cura d’infants i familiars vulnerables o en edat avançada (a partir de 75 anys), i es recomana recordar-los  tots aquests consells.  Aquests consells també són dirigits, especialment, a les embarassades o les persones que treballin a l’aire lliure.

D’altra banda, des de l’Atenció Primària es recorda que l'excés de calor pot suposar un perill per a la salut, agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. A l’aire lliure, es recomana fer ús de gorres i barrets així com de roba lleugera (com la de cotó) de colors clars, que no sigui ajustada i procurar caminar per l’ombra. Es poden aprofitar alguns equipaments públics amb climatització com a refugis climàtics.

Però no només és important protegir-se a l’aire lliure, a casa, cal tancar les persianes on toca el sol directament i obrir les finestres al vespre per a refrescar l’ambient una mica i ventilar. És útil fer servir ventiladors o vanos. I, en cas de disposar d’aire condicionat, la temperatura de confort hauria de ser de 26 °C.

Finalment, és important aplicar crema de protecció solar de tant en tant i saber quin és el fototipus de pell a l’hora de triar un filtre adequat. La crema solar s’ha de fer servir no només quan es va a la platja o a la piscina, sinó sempre que es tingui previst estar a l’aire lliure, al sol, ja sigui a la muntanya, passejant pel carrer, etc. També cal vigilar en els trajectes en cotxe durant les hores de més sol i mai no deixar-hi infants, persones fràgils o mascotes a dins, amb les finestres tancades.

Redacció Ripollet.cat - NdP/DVT.