Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Juan Parralejo: "En set anys que porto d'alcalde, aquest és el millor moment"

L'alcalde de Ripollet Juan Parralejo repassa la gestió de l'Ajuntament i l'actualitat de la vila al llarg de l'any 2007, dins una entrevista, concedida als mitjans municipals, que resumim a continuació i que podreu escoltar íntegrament dins el programa especial Info 2007 de Ripollet Ràdio (91.3 FM) i en descàrrega en aquesta mateixa web.

eBR. Com valora aquest any 2007?
Estic molt content. Personalment perquè els socialistes ens varem veure reforçats a les eleccions del mes de maig. Vam pujar en representació, amb un regidor més i ens vam quedar a les portes d'un altre. A més, l'altra força política, Convergència, també es va veure incrementada, pel que no ha estat difícil reeditar el pacte. Únicament la sorpresa va ser la sortida d'Iniciativa. Això vol dir que ha canviat l'estructura política i hem obert una nova etapa.

eBR. El clima polític també ha canviat?
En ser anys que porto d'alcalde, aquest és el millor moment. Tot i les diferències normals de govern i oposició, hi ha una voluntat d'anar a tots a una en els temes importants.

eBR. Què destacaria dels nous projectes d'aquesta nova legislatura?
Quan vam signar el Pacte de Govern, es fa fer conforme a un pla d'actuacions. És el nostre full de ruta i és públic. Ens hem compromès a fer uns projectes molt importants. Tenim fet un cronograma i els propers 2008 i 2009 seran els més importants. Aquest nou any es començarà el CAP 3, de prop de tres milions d'euros. Es farà el cobriment de les piscines, la segona escola bressol i les primeres actuacions a Can Mas, que és un projecte de primer nivell. Es destinaran 900.000 euros per fer el centre cívic i l'inici de la remodelació del parc del Primer de Maig. També s'arreglarà el carrer de Pizarro, amb 700.000 euros. Educació tindrà 170.000, cultura 180.000 i ocupació 300.000. Millorarem les seves instal·lacions. Una altra novetat molt important és la inversió en xarxa viària. A més del manteniment, asfaltarem carrers, voreres, nous jocs infantils i reforçarem la senyalització.

eBR. Parli'ns dels pressupostos de l'Ajuntament.
Abans, vull recordar que hem pujat els impostos el 2,7% i que el darrer IPC és del 4,1%. Això vol dir que estem molt per sota de la pujada de preus. Vol dir que tenim menys ingressos i més despeses. Per això, és molt important contenir la despesa ordinària i dediquem tots els nostres esforços a inversions en equipaments i serveis. Dels 26 milions de pressupost, destinem 7,3 a inversions. És el 28%. Estem fent un esforç molt important en la línia de fer molta inversió en projectes i equipaments, molt necessaris pel nostre poble. A més, estan les inversions d'altres administracions, com ara l'acabament de l'escola Pinetons, els pisos de protecció oficial o el polígon Martinet, amb la propera construcció de la primera fase de les naus industrials. I el Centre de la Gent Gran, que és un projecte mai vist a Ripollet i que costarà 24 milions d'euros.

eBR. Com està el projecte del nou CAP i la nova escola bressol?
Farem un conveni amb CatSalut per avançar els 3 milions d'euros que costa i així tenir-lo enllestit dos anys abans del que preveu el mapa sanitari. Crec que és molt important perquè disposarem d'un equipament molt necessari. El projecte executiu ja està fet, pel que només és qüestió de començar. La segona llar d'infants ja està adjudicada amb un pressupost de més de 700.000 euros, com ara les obres de la rambla de Sant Esteve també estan adjudicades i es faran després del Carnaval. Les obres del Centre Integral per a la Gent Gran ja han començat. Aquest mesos s'ha acabat tot el procés administratiu, que és molt farragós, les cates, etc. La primera fase d'aquest projecte té un pressupost de 13 milions d'euros!

eBR. Com està l'arribada de l'hospital?
El tema de l'hospital s'ha d'explicar bé per saber la situació que tenim. En el seu moment, es va prendre la decisió, crec que encertada, que estés en un lloc cèntric entre els tres municipis i se sabia que això tindria una repercussió en el temps, perquè s'havia de fer una modificació del planejament, ja que els terrenys no són públics. Ara, la modificació urbanística ja està aprovada, pel que tenim una bona situació per treballar. La Generalitat és va comprometre a fer el pla funcional, que és el més important, abans que posar-se amb les pedres. Penseu que d'un hospital de dia ara estem parlant d'un hospital comarcal. Això vol dir que s'ha redimensionat. És un hospital que tindrà quiròfans, maternitat, sociosanitari, llits de llarga estada. Amb aquesta envergadura, és normal que s'hagi allargat. L'hospital que necessitava 17.000 metres quadrats ara és de 36.000 metres. El que era entre 50 i 60 milions d'euros, ara s'ha duplicat. Això vol dir que la Conselleria de Salut ha hagut de refer tot el projecte. I que hem fet els ajuntaments? Mentrestant ens hem posat d'acord per avançar diners i així al mateix temps que es fa la tramitació es faci també el concurs d'idees, perquè el mes de juny es pugui fer directament l'adjudicació de les obres.

eBR. I l'autopista?
Aquest any hem avançat poc. Estem en una situació d'un cert desànim. Hem de ser capaços de tornar a l'esperit de fa 3-4 anys. Però hem de fer una reflexió de perquè les coses han anat així i hem de ser hàbils per consensuar un projecte amb la Conselleria, que ens doni marge per introduir modificacions. Tinc por que aquelles complicitats polítiques de fa anys, ara no les tinguem. Per això, aquest gener m'agradaria que es fes una reflexió profunda i mirar de treure alguna cosa positiva.

eBR. S'acaba d'aprovar l'arribada del tren...
En aquest tema hem agafat el camí correcte. En primer lloc ens dóna molta força la unanimitat. Hem trucat a la porta adequada i hem portat el missatge molt clar de les nostres necessitats. Per primera vegada, tenim estació de tren. Però això és només un primer objectiu, perquè volem disposar d'una línia que ens connecti amb Barcelona per un túnel per Collserola. Així podríem tenir estacions als polígons, algunes parades per altres punts de Ripollet i enllaçar-la amb l'estació aprovada i les línies de Mollet-El Papiol i la futura Orbital.

eBR. Que significa per a Can Mas la Llei de barris?
És un revulsiu. Necessitàvem d'aquest pla perquè Can Mas no disposava d'equipaments suficients. Tot i que ja anys que hem treballat en prevenció i crec que ha donat bons resultats. Per això es va decidir fer el col·legi El Martinet allà i no a un altre lloc. A la llarga s'ha demostrat que va ser una decisió encertada. Aquest centre ha estat un element de dinamització essencial del barri. També vam decidir començar a arreglar la rambla per Can Mas i ara millorarem carrers, farem projectes socials, de dinamització comercials, pels joves, un centre de negocis, un centre d'activitats, un centre cívic, dos aparcaments, arreglarem el parc del Primer de Maig i Rizal... Pensem que en quatre anys el barri estarà totalment transformat. Per això és un revulsiu pel barri i per tot Ripollet.

eBR. Aquest any s'han sortejat 128 pisos VPO, quan es farà la segona convocatòria?
La idea és que vagin molt seguides les dos promocions. A mitjan de 2008 voldríem fer el segon sorteig. Aquesta vegada tot anirà més ràpid perquè ja tenim molta feina feta a nivell tècnic, des del projecte i al procediment de la tramitació.

eBR. Aquest 2007 també s'han obert nous equipaments culturals.
Hem fet una aposta molt important amb l'obertura del Centre d'Interpretació del Patrimoni. A més, amb la incorporació de l'escola de música s'ha fet també un pas molt important. La Sala d'Art del Centre Cultural també és un element que ajuda a acabar de definir aquelles previsions, que acabaran amb la Nau d'Art, que servirà, entre altres coses, per facilitar espais a aquelles entitats que ho necessitem per fer determinades activitats.

eBR. Quines seran les millores en instal·lacions esportives?
Farem millores al camp de l'Industrial, els vestidors i tenim el tema de la gespa. I seguirem executant el Pla Director del Poliesportiu. Aquest any s'ha previst destinar 1,3 milions d'euros. Estem fent una aposta molt forta per modernitzar les nostres instal·lacions esportives.

eBR. Com valora la situació del comerç?
Estic molt content amb el comerç local. Som punters. Tenim unes associacions de comerciants molt vives i sempre estan pensant en quines coses poden fer. La idea, per exemple de l'àlbum de cromos, ha estat un èxit. I demostra que la gent de Ripollet estima el seu poble, que vol saber de la seva història i que tenim uns comerciants molt involucrats en la vida de Ripollet.

eBR. També en clau econòmica, trobem la situació de crisi d'algunes empreses.
Sí, per exemple ens preocupa molt la situació de l'empresa Sintermetal. Ara sembla que la cosa està encarrilada i esperem que continuï així. A més, estem fent un esforç per crear ocupació. Per exemple al Martinet s'instal·laràn 70.000 metres quadrats de naus industrials, que permetran portar empreses i llocs de treball nous a Ripollet. I també estan els terrenys de la zona de la Trilla, on també hi ha en perspectiva la ubicació de noves empreses. Ajudarà a diversificar l'economia local.

eBR. Per acabar, quins són els seus desitjos per aquest nou any?
Que tothom tingui un any ple de salut i que siguem feliços, que és molt important que la gent sigui feliç.