Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Associació d'Afectats per l'Amiant presenta una demanda pionera contra Uralita S.A.

L'associació d'Afectats per l'Amiant de Cerdanyola i Ripollet ha endegat la presentació de la primera demanda a Catalunya contra l'empresa Uralita per part de malalts passius afectats per asbestosi i que es farà efectiva a finals del mes de setembre. Aquesta demanda, de caire civil, ha estat encomanada al Gabinet Jurídic Roca Junyent, i és un fet sense precedents a Espanya. Representarà a 48 persones que no treballaven a l'empresa però, que per contacte amb familiars o per proximitat del seu domicili, podrien haver estat afectades.

En l'esmentada demanda es reclamen danys tant físics com morals i perjudicis per responsabilitat extracontractual. De les 48 persones que presenten aquesta demanda conjunta, 7 ja han mort i per tant les possibles indemnitzacions anirien destinades als seus familiars. L'import d'aquestes indemnitzacions podria oscil·lar, segons els advocats de Roca i Junyent, entre els 5.000 i els 120.000 euros i variarien en funció de la gravetat de la malaltia i de la proximitat de parentesc.

Un procés llarg fins a arribar a la demanda
Per l'elaboració d'aquesta demanda pionera a Espanya s'han hagut de fer una investigació. Primer per determinar quines persones patien malalties pròpies de l'exposició a les fibres d'amiant i la causa de les quals era l'activitat de la societat demandada. També determinar que vivien a prop d'Uralita. D'altre bandai per demostrar els danys físics, s'han hagut de realitzar informes mèdics actualitzats que determinessin la malaltia i el seu grau. En el cas de les persones ja mortes ha estat suficient que en el certificat de defunció es determinés que aquesta havia estat deguda a una de les malalties pròpies de l'exposició a l'amiant. Respecte a la declaració per danys morals, ha estat necessari un informe mèdic que certifiqui l'angoixa quotidiana que és viure una malaltia l'evolució de la qual pot ser mortal.

S'aportaran juntament amb la demanda documents gràfics sobre Uralita, S.A., les malalties provocades per l'amiant i sobre els demandants.
El Gabinet Jurídic Roca Junyent i l'Associació d'Afectats per l'Amiant no descarta en un futur dur a terme una segona demanda que inclouria a les persones que tenen diagnosticada una malaltia relacionada amb l'amiant i que segons l'associació podria ascendir fins als 700 casos.

La UGT també ha presentat demandes en nom dels treballadors de l'empresa
Per la seva banda, el Gabinet Jurídic de la UGT a Catalunya ha fet les pertinents reclamacions a l'INSS. S'han obert 65 expedients. 21 treballadors han obtingut la invalidesa en grau total o absolt, on es reconeix que és derivada d'una malaltia professional. 13 treballadors han vist denegada la seva sol·licitud per sentència, i totes elles han estat recorregudes.
D'altra banda, s'han fet també les reclamacions per danys i prejudicis davant Uralita que han derivat en cinc judicis. Tres d'ells tenen una sentència favorable amb indemnitzacions de 25.000, 17.500 i 2.000 euros i les altres dues estan en espera de sentència.

Què és l'asbestosi?
Asbestosi o amiantosi és una malaltia respiratòria provocada per la inhalació de fibres d'asbest o amiant, partícules microscòpiques, invisibles per l'ull, que s'allotgen als alvèols pulmonars. Asbestosi és una malaltia de pulmó greu, progressiva, irreversible i de llarga durada. Sovint va acompanyada d'obstruccions i restriccions respiratoris. Molts casos de càncer de pulmó i d'asbestosi tenen lloc quinze anys o més, després de l'exposició inicial a l'amiant. Els símptomes no són immediats i es parla d'ells com malalties de risc a llarg termini. Els casos de mesotelioma són documentats fins trenta anys després de l'exposició inicial. També s'utilitzen altres noms alternatius per designar l'asbestosi com els de fibrosi pulmonar i neumonitis intersticial idiopàtica. L'asbestosi no és una malaltia pulmonar cancerígena. És una malaltia respiratòria causada per la inhalació de fibres d'amiant.

Història de l'empresa Uralita
L'empresa Uralita, S.A. és una gran empresa que té com a objectiu la fabricació i producció de materials utilitzant com a matèries primes el ciment, fibres d'amiant o asbestos.
El 1907 es va instal·lar entre les poblacions de Cerdanyola del Vallés i Ripollet. En el seu moment va ser un important impuls industrial i econòmic per a aquests municipis, on gairebé un 40% d'aquesta població va arribar a treballar en aquesta fàbrica. Uralita va tancar una part de la seva fàbrica a finals dels 80, fent-ho definitivament l'any 2000.

Divendres 14 de setembre, a la una del migdia, podreu escoltar a l'INFO de Ripollet Ràdio (91.3 FM) una entrevista amb Salvador Mañosa i Leontí Trabalón, president i secretari respectivament de l'Associació d'Afectats per l'Amiant.


FOTO: D'esquerra a dreta, Màrius Miró, advocat i soci del Gabinet Jurídic Roca i Junyent, Patrick O'Callaghan, advocat del gabinet jurídic de la UGT a Catalunya i Leontí Trabalón, secretari de la junta directiva de l'Associació d'Afectats per l'Amiant de Cerdanyola i Ripollet.

L.P.