Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un 74% dels alumnes dels IES de Ripollet consideren que tenen prou informació sobre drogues

Cada any, des del Programa de Prevenció de les Drogodependències, els alumnes de 3er d'ESO dels IES de Ripollet responen a un qüestionari d'opinió sobre les drogues. Aquest qüestionari és anònim i serveix d'orientació per a conèixer la realitat de les opinions i consums que els joves entre 14 i 15 anys tenen sobre les drogues. Enguany han respost al qüestionari 182 alumnes de 3r d'ESO dels tres IES de Ripollet, dels quals 99 són homes i 83 són dones. L'edat mitjana és de 14,4 anys. La majoria dels alumnes, el 74%, consideren que estan suficientment informats sobre el tema de les drogues i els llocs on han rebut aquesta informació són, prioritàriament, a l'escola i a través dels mitjans de comunicació. El cannabis amb el 81% de les respostes és la droga il·legal més consumida després de l'alcohol i el tabac


El tabac

La majoria d'alumnes de 3r d'ESO (59%) han fumat tabac alguna vegada i d'aquests, la majoria diuen haver-ho provat una sola vegada (61%). De les persones fumadores hi ha un 24% que reconeixen fumar diàriament. L'edat d'inici del consum de tabac es situa cap als 13,1 anys.

L'alcohol

En relació al consum d'alcohol el 77% dels nois/es que responen a l'enquesta diuen que han provat alguna vegada alguna beguda amb alcohol. D'aquestes els combinats amb el 29% i el cava amb el 27% són les begudes més consumides. El consum d'alcohol s'ha donat principalment en festes familiars (40%) seguit dels caps de setmana amb el 23% dels casos.
La majoria d'estudiants refereixen no haver-se emborratxat mai (66%) davant del 32% que reconeixen haver-ho fet.

Substàncies il·legals

En relació al consum de substàncies il·legals el 74% diuen no haver-ne provat cap altra substància, i un 25% reconeixen el consum d'alguna d'aquestes drogues. El cannabis amb el 81% de les respostes és al droga il·legal més consumida després de l'alcohol i el tabac. D'aquest 25% de joves que han provat alguna substància il·legal el 34% només ho han provat una vegada i el 21% ho han fet una cop durant l'últim mes.

Els valors més importants

Del qüestionari d'opinió també es constata que pel joves el valor més important per a que una persona sigui popular o valorada en un grup és, amb el 35% de les respostes, la de “ser un bon amic”, seguit amb el 31% l'opció de “ser simpàtic”.
En relació als diners que disposen, l'opció més triada és la referent a no tenir una assignació setmanal pactada i rebre els diners segons el que necessiten (39%), la segona opció és la de disposar setmanalment entre 0 i 10 euros amb el 27% de les respostes.

Plan Nacional sobre Drogas

Si comparem aquestes dades amb les dades que ens ofereix el Plan Nacional sobre Drogas a l'enquesta del 2002 sobre drogues a la població escolar realitzada a alumnes de 14 a 18 anys, els alumnes de Ripollet de 3r ESO (14,4 anys) es consideren suficientment informats el 74% i en el PND és el 85%.
En resposta al consum d'alcohol, tant els alumnes de Ripollet com en el PND donen un percentatge molt similar amb un 76%-75% respectivament, en resposta a “haver provat alguna vegada begudes amb alcohol”.

En relació a "haver provat el tabac alguna vegada", el percentatge dels alumnes de Ripollet és d'un 52%, resultat superior als alumnes enquestats al PND que és del 32%. Tot i així coincideix l'edat d'inici d'aquest consum sent als 13,1 anys.

Sobre "haver provat alguna altra substància (cannabis)" el percentatge dels alumnes de Ripollet és inferior situant-se en un 25% mentre que en el PND és el 36,9% dels nois/es enquestats.

Conclusions

Com a conclusió podem dir que continua sent important oferir informació als alumnes de la ESO sobre els temes relacionats amb els consum de drogues.
Que l'escola continua sent la principal font d'informació i que caldria augmentar el treball amb les famílies, per aconseguir que aquesta sigui una de les principals vies d'informació, per a incorporar i transmetre els factors de protecció, que evitin o retardin el consum de drogues.
Que el tabac i l'alcohol, com a drogues legals, continuen sent les substàncies més consumides pels joves i per això, cal continuar fent una especial insistència en el seu treball, sense oblidar la importància que el consum de cannabis està adquirint entre la població jove.

FOTO: Exterior de l'IES Palau Ausit.

L.P.