Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El CAP Cerdanyola-Ripollet informa del dret del pacient a obtenir una segona opinió mèdica

Segons ha informat el Servei d'Atenció Primària de Cerdanyola-Ripollet en base a un decret publicat al DOGC, els usuaris i usuàries del Servei Català de la Salut tenen dret, en determinats casos, a demanar una segona opinió, ja sigui a petició de la persona malalta, del seu representant o d'un familiar directe. Aquesta segona opinió serveix per contrastar un diagnòstic o un tractament en una sèrie de supòsits d'especial gravetat. El Servei Català de la Salut facilitarà les sol·licituds i el llistat de centres acreditats per emetre informes de segona opinió.

Un cop formalitzades les sol·licituds es presentaran a les unitats d'atenció al client dels centres on s'hagi diagnosticat la malaltia o s'hagi prescrit la intervenció quirúrgica i han de ser resoltes per la gerència de la Regió Sanitària en el termini màxim de tres dies hàbils.

Els casos en que es contempla aquest dret a una segona opinió son:

- Que al pacient se li hagi diagnosticat una malaltia degenerativa progressiva del sistema nerviós central, sense tractament curatiu.
- Que al pacient se li hagi diagnosticat una malaltia neoplàsica maligna, llevat dels càncers de pell que no siguin melanoma.
- També es poden acollir les persones prescrites per una intervenció quirúrgica de cirurgia ortopèdica, amb risc de limitació funcional important.
- En els casos de neurocirurgia, cardiocirurgia, cirurgia vascular o cirurgia oftàlmica
- Els pacients a qui s'hagi prescrit un transplantament
- Els pacients a qui s'hagi diagnosticat alguna malaltia rara, incloses les d'origen genètic, entenent per una malaltia rara aquella que comporta un perill de mort o invalidesa crònica que tenen una prevalença inferior als cinc casos per cada deu mil habitants.

Aquest decret és fruit de la necessitat de regular un dret que ja es contemplava a la carta dels drets i deures aprovada per la Generalitat el 24 de juliol de 2007.


FOTO: El CAP Cerdanyola-Ripollet

L.P.