Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament de Ripollet organitza xerrades informatives per prevenir l'onada de calor

La Regidoria de Sanitat de l'Ajuntament de Ripollet, juntament amb personal del CAP I, han organitzat unes xerrades on s'oferiran consells pràctics per prevenir els efectes de la onada de calor. Les trobades tindran lloc el dimecres 25 de juliol a les 11 del matí al Centre Cultural i el dijous 26 de juliol a les 4 de la tarda al Casal d'Avis. Els principals grups que tenen el risc de patir aquesta onada són la gent gran, persones amb discapacitats físiques o que prenen medicació especial, malalts crònics, nadons i nens menors de quatre anys.

Per prevenir les onades de calor al carrer hem de:
- Evitar sortir al migdia, quan fa més calor
- Portar una gorra o barret
- Portar aigua a sobre i ingerir líquid encara que no tinguem set
- Utilitzar roba de cotó i molt lleugera
- Limitar l'activitat física en hores punta de calor
- Buscar l'ombra pel carrer
- Refrescar-nos la cara i la roba

Per prevenir les onades de calor a l'habitatge hem de:
- Tancar les persianes o córrer les cortines quan hi toqui el sol a les finestres
- Obrir les finestres durant la nit
- Estar-nos a les zones més fresques de la casa
- Refrescar l'ambient amb l'aire condicionat o el ventilador
- Si no tenim aire condicionat, hem de mirar de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, casals, cinemes...)
- Procurar més dutxes fresques d'una manera freqüent
- Mantenir a les fosques les habitacions amb més irradiació solar
- Beure aigua molt sovint

Mesures que prendrà l'Ajuntament de Ripollet

Des de serveis socials:
- Una treballadora familiar informarà a tots els usuaris/es que presentin algun dels indicadors de situacions de risc descrites.
- Es facilitarà a les persones fulletons informatius amb les orientacions a tenir en compte i es donaran les explicacions bàsiques per evitar els possibles efectes de l'onada de calor.
- A través d'un servei de Teleassistència es contactarà amb tots els usuaris i usuàries per informar-los sobre els consells bàsics per prevenir els efectes de l'onada de calor. Aquest contacte es pot fer per telèfon o portant el material directament als domicilis.

Policia Local:
- Intervindrà a dos nivells. Primer detectarà la població en situació de risc, en punts aïllats (barraques, horts,…) i, en una segona fase, visitarà a persones que viuen en aquests entorns per donar les orientacions corresponents, mobilitzant, en cas que sigui necessari, els serveis de salut o be informant als serveis socials.

Des dels equips bàsics d'atenció social primària, es concretaran les situacions de les persones ateses que poden estar en situació de risc, per tal de poder contactar amb elles, ja sigui via telefònica o be a través de visita a domicili i facilitar la informació bàsica a tenir en compte. Es valorarà quines accions es poden desenvolupar des dels mateixos equips o a nivell de voluntariat, (coordinació amb Creu Roja) i quina és la millor manera d'informar (trucada, per correu, en persona…)

Pel que fa a la Creu Roja, oferirà els serveis següents:
- Servei centralitzat, telèfon 900 22 22 99. Creu Roja Local 93 691 61 61. Per a aquelles persones mes fràgils o vulnerables que ho sol·licitin o que es consideri que necessitin un seguiment de la situació durant el període de risc d'onada de calor. Del 15 de juny al 15 de setembre.

- L'Assemblea Local de Ripollet podrà intervenir, mitjançant intervenció telefònica o visita a domicili per part del voluntariat del servei, facilitant la informació i les orientacions necessàries, a petició dels serveis socials municipals.

L.P.